
Pieczone udka z kurczaka jak z bistro
Moi domownicy bardzo lubią mięso, a najbardziej drób. A w ostatnim czasie przepis na pieczone udka z kurczaka, tak bardzo się spodobał moim chłopcom, że co tydzień je przygotowuje. W zasadzie to mi też bardzo smakują a sposób przyrządzenia jest banalny i nie pracochłonny. O czasu do czasu nawet mi zależy na szybkim przygotowaniu obiadu, szczególnie kiedy muszę gdzieś wyjechać po obiedzie.
Aby udka upiekły się i miały chrupiąca skórkę, należy przygotować marynatę, którą polewamy drób, bardzo dokładnie. Tak przygotowane udka przekładamy do piekarnika z funkcją grill.
Przepis na pieczona udka jak z bistro
składniki:
4 udka
1/3 szklanka oleju rzepakowego
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki bazylii
1 szczypta ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
Jak upiec udka z chrupiącą skórką
Udka płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odkładamy na bok. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem. W tak powstałej marynacie obtaczamy udka i przekładamy do blaszki. Nastawiamy piekarnik do 180 st. C. i pieczemy z włączoną funkcją grill przez ok 40-45 minut. Po upływie tego czasu można włączyć termoobieg na 5 minut. Pieczone udka podajemy z ziemniakami, frytkami, kaszą czy ryżem. Można też zjeść z chlebkiem.
Smacznego!
21.07.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

kotlety z kaszy jaglanej smażone na oleju rzepakowym
06/05/2016
Pomysł na obiad grillowany kurczak z ryżem
30/05/2016
komentarzy 7
księżycowa róża
Przepyszny przepis :). Mam większość przypraw, więc myślę, że w piątek zrobię zakupy i wykorzystam ten przepis ;).
Ania z ekspansja smaku
dziękuje, mam nadzieję, że Tobie również posmakuje 🙂
Niteczka
Jestem początkującą gospodynią domową, więc każdy prosty przepis zawsze mi się przyda 🙂 Właśnie taki jak ten, a udka wyglądają smakowicie. Na pewno skorzystam i będę zaglądała częśćiej 🙂
Zapraszam też do siebie
Pozdrawiam!
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję, przepis jest na prawdę prościutki a efekt powalający 🙂 Zapraszam częściej 🙂
Anonimowy
A co mam zrobić jeżeli nie mam w piekarniku ani funkcji grillowania ani termoobiegu? to ile czasu mam piec udka wtedy i w jakiej temperaturze?
Ania z ekspansja smaku
Możesz upiec normalnie :)Tylko wtedy skórka może nie być taka chrupiąca. Piecz w temperaturze 180 st.C. Powodzenia. Daj znać jak Ci poszło 🙂
Pingback: