Artykuły i recenzje

Orzechy – najbardziej wartościowe z bakalii

 

Myśląc o cieście, mało kto uzna, że to zdrowa przekąska. Czasem jednak trudno odmówić sobie deseru, dlatego warto sprawić, by był nie tylko słodki, ale jednocześnie niósł za sobą pewne
korzyści dla zdrowia. Taką zdrową podstawą deserów są bez wątpienia orzechy, które stanowią bogatą skarbnicę cennych składników odżywczych. Są one najbardziej wartościowymi bakaliami. Cechują się one między innymi wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych chroniących przed chorobami serca czy układu nerwowego. Nie wszyscy wiedzą, że orzechy to także bogate źródło białka. Co ciekawe, w starożytności wierzono, że orzechy mają magiczną moc i przynoszą szczęście… Co jeszcze warto wiedzieć na ich temat?

Czytasz Artykuł Sponsorowany dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki.

Orzechy – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Każdy, kto choć raz w życiu był na diecie, z całą pewnością słyszał o właściwościach orzechów.

Choć ich spożywanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia, trzeba pamiętać, że mają one w sobie sporo tłuszczu i kalorii. Dlatego osoby na diecie muszą kontrolować ich spożywanie. Z drugiej strony orzechy zawierają tzw. dobre tłuszcze, które m.in. chronią serce, a w połączeniu z witaminami z grupy B i z witaminą E w korzystny sposób wpływają na koncentrację, zapamiętywanie i ogólnie pracę mózgu oraz całego układu nerwowego.

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close