Artykuły i recenzje,  desery i ciasteczka

Olejek kokosowy MTS Grupa przepis na ciastka owsiane

 
Bardzo cenię sobie olejek kokosowy, który możecie kupić w e-sklepie zdrowy stragan. Świetnie się spełnia jako produkt kulinarny oraz kosmetyczny. W kuchni zastępuję nim zwykły olej a nawet masło. Używam go do wypieków,
smażenia mięsa a także do smarowania kanapek. Oprócz walorów smakowych (olej nierafinowany i virgin pięknie pachnie,  a w smaku wyczuwalny jest kokos) olejek zawiera dużo kwasu laurynowego, który wspomaga naszą
odporność. Chroni nas przed bakteriami i wirusami. Nie zawiera glutenu, a także jest hipoalergiczny. Olej kokosowy MTS Grupa posiada również właściwości nawilżające, odżywcze oraz kojące dlatego wieczorem
używam go zamiast kremu na noc. Moja cera stała się delikatniejsza i wygląda zdrowiej. Raz w tygodniu zamiast serum nakładam łyżeczkę olejku na umyte wilgotne włosy. Efekt? Moje włosy stały się błyszczące i mniej
łamliwe 🙂 Olejku również używam podczas przygotowania domowego pilingu z
kawy. (mieszam łyżkę fusów z zaparzonej uprzednio kawy z 1 łyżką olejku). Po takim pilingu moje ciało jest odpowiednio nawilżone, nie muszę używać już balsamu.

Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂

Który olej wybrać

Najlepsze olejki to te, które są nierafinowane oraz z napisem virgin. Co to znaczy nierafinowany? Oznacza to, że olejek tłoczony jest na zimno i zawiera najwięcej składników odżywczych. Ładnie pachnie i w smaku delikatnie wyczuwalny jest kokos. Jeżeli jednak nie lubicie zapachu kokosu możecie kupić olejek rafinowany – bezzapachowy. Podczas używania olejek rafinowany nie będzie wyczuwalny , więc wpływ olejku kokosowego na smak potraw będzie neutralny.
Sprawdź także przepis na domowy budyń

Gdzie kupię najlepszy olejek kokosowy

Dla – chyba – każdego zdrowie jest bardzo ważne. Produkty które zażywamy powinny być bezpieczne dla nas i naszych bliskich. Kraj pochodzenia i skład nie może być tajemnicą . Dlatego najlepiej kupować u znanych i legalnie działających dostawców.  Ja robię zakupy w sklepie https://zdrowystragan.pl/ . W sklepie zdrowy stragan nie ma tajemnic. Produkty są rzetelnie opisane i wszystkie składniki wymienione. Ważna też jest cena. Przejrzałam wszystkie sklepy w internecie ( również znany portal handlowy ) i w sklepie zdrowy stragan jest najtaniej. Zaletą jest również szybka wysyłka. Olejek, firmy MTS Grupa umieszczony został w szklanym słoiku , co mnie cieszy. Staram się unikać pożywienia zapakowanego w plastik. Duży słoik wystarcza na bardzo długo. Olej kokosowy wersji virgin pięknie pachnie i rewelacyjnie smakuje. Używam go często w kuchni. Bardzo lubię ciastka owsiane z dodatkiem właśnie tego oleju. Przepis po niżej. Więcej na temat oleju kokosowego znajdziecie na stronie :
drogadosiebie.pl/olej-kokosowy/.
olej kokosowy virgin
 

Przepis na ciastka owsiane z olejem kokosowym

składniki:
100 g oleju kokosowego nierafinowanego MTS Grupa
1/2 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki soli
2 łyżki rodzynek ( ja tym razem nie miałam 😉 )
 
 ciasteczka owsiane z masłem kokosowym
 
Przygotowanie ciasteczek owsianych
Masło kokosowe wraz z cukrem ucieramy mikserem na gładką masę. Dosypujemy mąkę , cynamon, imbir, sodę i sól. Ucieramy . Na koniec wsypujemy płatki owsiane , mąkę i rodzynki. Mieszamy łyżką. Z ciasta formujemy kulę i przekładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Z ciasta formujemy małe kulki, spłaszczamy za pomocą łyżeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy na złoty kolor ok 10 minut.
Smacznego!

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

  • Unknown

    Mam pytanie, bo widzę, że się znasz na zdrowym żywieniu. Chciałbym się dowiedzieć jaki olej zawiera gluten, ponieważ z tego co mi wiadomo gluten jest białkiem zbóż (np. pszenica, żyto, jęczmień), ale mogę się mylić, bo w końcu ekspertem nie jestem.

  • Ania z ekspansja smaku

    W zasadzie jedyny olej, który zawiera gluten to olejek z kiełków pszenicy. Pozostałe oleje są bezpieczne dla osób nietolerujących gluten w pewnym stopniu lub chorych na celiakię. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close