Odwrócone ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami jpg.

Odwrócone ciasto ze śliwkami  pierwszy raz piekłam dwa lata temu.  Muszę powiedzieć, że to ciasto ze śliwkami jest pyszne, idealnie wilgotne i bardzo podzielne. Odwrócone ciasto ze śliwkami znika ze stołu w bardzo szybkim tempie. Nawet nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia. Jeśli szukacie pysznego i efektownego ciasta ze śliwkami, to ten przepis jest idealny. Ciasto zawiera w sobie wszelkie zalety: jest bardzo smaczne, nie zatyka, jest wilgotne, łatwe w wykonaniu i bardzo ładnie się prezentuje.
Polecam także przepis na sernik na zimno.

Odwrócone ciasto ze śliwkami przepis

składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 80 dag śliwek np. węgierek lub stanley
  • 6 dag masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • a także po 2 łyżki cukru i roztopionego masła

Odwrócone ciasto ze śliwkami sposób przygotowania

Masło i cukry ucieramy na puszystą masę. Suche składniki łączymy ze sobą i odstawiamy. Do utartego masła z cukrami dajemy jajko i kefir na przemian z suchymi składnikami. Mieszamy drewnianą szpatułką. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilkę gotujemy, ciągle mieszając. Masę wylewamy na dno formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i  wydrylowane śliwki, przekrawamy na pół i gęsto układamy na dnie formy. Na śliwki wykładamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 st.C. Przestudzone ciasto przekładamy na paterę ” do góry dnem”. Należy to zrobić energicznie (przed przełożeniem ciasta, należy je “przejechać” nożem po bokach, aby ciasto ładnie odeszło od brytfanki.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Wspaniałe i niezwykle smakowite ciasto 🙂 Palce lizać 😀 <3

  1. 24/08/2017

    […] jest na małą blaszkę – u mnie tortownica o wymiarze 22 cm.  Polecam także przepis na odwrócone ciasto ze śliwkami […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.