Menu

Naleśniki przepis

Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem, innym
razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny, nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze :).
Polecam także przepis na bezglutenowe naleśniki.

Przepis na naleśniki

składniki:
1 jajko
1/2 litra mleka
1 szklanka mąki
1/2 torebki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
Jeżeli chcemy podać naleśniki z mięsem, nie dodajemy do ciasta cukrów!
 

Jak zrobić naleśniki ?

Do miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko i dolewamy mleka. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minut. Jeżeli ciasto wydaje się za rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.
Naleśniki podajemy na słodko. Ja najbardziej lubię naleśniki z domowym serkiem waniliowym i jabłkami. Przepisy na te pyszności znajdują się poniżej 🙂
Smacznego!

Opublikowane:
15.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , ,

3 thoughts on “Naleśniki przepis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.