
Naleśniki przepis
Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem, innym
razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny, nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze :).
Polecam także przepis na bezglutenowe naleśniki.
Przepis na naleśniki
składniki:
1 jajko
1/2 litra mleka
1 szklanka mąki
1/2 torebki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
Jeżeli chcemy podać naleśniki z mięsem, nie dodajemy do ciasta cukrów!
Jak zrobić naleśniki ?
Do miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko i dolewamy mleka. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minut. Jeżeli ciasto wydaje się za rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.
Naleśniki podajemy na słodko. Ja najbardziej lubię naleśniki z domowym serkiem waniliowym i jabłkami. Przepisy na te pyszności znajdują się poniżej 🙂
Smacznego!
15.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Jeżyki kotlety z mięsa mielonego

Smażone jabłka z cynamonem
Może Ci się spodobać

Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko
06/07/2016
Pierogi z truskawkami i słodkim sosem
26/06/2023
komentarze 3
Pingback:
Pingback:
Pingback: