Naleśniki przepis
dania główne,  śniadania i kolacje

Naleśniki przepis

Naleśniki są uniwersalnym daniem. Mogą być podane jako drugie danie lub na deser. U mnie w domu naleśniki są jak kameleon. Raz podawane na drugie danie z mięsnym farszem, innym
razem przygotowuję je na deser z waniliowym serkiem lub owocami. Przepis tradycyjny, nie wymaga smażenia na oleju. Więc są zdrowsze :).
Polecam także przepis na bezglutenowe naleśniki.

Przepis na naleśniki

składniki:
1 jajko
1/2 litra mleka
1 szklanka mąki
1/2 torebki cukru waniliowego
1 łyżka cukru
Jeżeli chcemy podać naleśniki z mięsem, nie dodajemy do ciasta cukrów!
 

Jak zrobić naleśniki ?

Do miski wsypujemy mąkę, cukry, wbijamy jajko i dolewamy mleka. Mieszamy mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minut. Jeżeli ciasto wydaje się za rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor.
Naleśniki podajemy na słodko. Ja najbardziej lubię naleśniki z domowym serkiem waniliowym i jabłkami. Przepisy na te pyszności znajdują się poniżej 🙂
Smacznego!

Opublikowane:
15.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close