Menu

Naleśniki bez glutenu

Naleśniki bez glutenu są dobrą alternatywą dla tradycyjnych naleśników. Są bardzo delikatne i
miękkie. Ciasto biszkoptowe, ale o wiele smaczniejsze. Podane z serkiem waniliowym smakują prze cudnie. Jednak nie jest to łatwy przepis ze względu na brak mąki. Aby nasze naleśniki nadawały się do zjedzenia należy pamiętać o kilku rzeczach. Naleśniki nie mogą być duże. Ich wielkość powinna być taka jaka mamy łopatkę do przewracania ciasta na patelni, inaczej klapa! Rozwalą się .
Kolejna sprawą jest to , że muszą smażyć się na oleju. Próbowałam bez i nic z tego mi nie wyszło. Ciasto przywarło, przy próbie przekręcenia naleśnika na drugą stronę , rozwaliło się i wylądowało w koszu! I jeszcze jedna bardzo ważna rzecz. Smażyć należy na małym ogniu ponieważ ciasto można łatwo przypalić i naleśniki nie są smaczne. Wiem, że zabrzmiało groźnie i pewnie zniechęciłam Was do spróbowania tych naleśników, ale myślę że jeżeli nie możecie lub nie lubicie spożywać
mąki, warto spróbować. Trzymając się tych trzech zasad powinno się udać :).

Naleśniki bez glutenu

składniki:
500 ml mleka
5 jajek
1/4 szklanka cukru
3 łyżki gęstej śmietany 18%
szczypta soli


Jak zrobić naleśniki bez glutenu bez mąki
Białka jaj oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli i cukru. Delikatnie łyżką drewnianą dodajemy żółtka i śmietanę. Mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z olejem i małą chochelką kładziemy ciasto , pamiętając o tym że mają to być małe naleśniki. Smażymy na wolnym ogniu uważając aby się nie przypaliły.
 Podajemy z serem waniliowym, smażonymi jabłkami lub dżemem.
Smacznego!

Opublikowane:
18.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

1 thought on “Naleśniki bez glutenu”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.