
Mufinki z dyni i amarantusa
Sezon dyniowy trwa. Dlatego polecam Wam przepis na mufinki z dyni i aramantusa. Bardzo smaczny deser, który jest tani w przygotowaniu. Mufinki są delikatne w smaku, nie za suche oraz bardzo aromatyczne. Do ciasta dodałam cynamon, siemię lniane, skórkę pomarańczową i kawałeczki orzechów laskowych oraz sól himalajską.
Sól himalajską bardzo polecam. Jest dużo zdrowsza od zwykłej i ma wiele cennych minerałów w tym żelaza oraz nie zawiera szkodliwego chlorku sodu. Oryginalną sól himalajską w niskiej cenie kupicie na zdrowystragan.pl . Mufiny można ozdobić masa na przykład waniliową lub czekoladową. Ja tego nie zrobiłam, gdyż nie zdążyłam:). Babeczki zniknęły w mgnieniu oka. Jeżeli macie dynie i nie wiecie co z niej jeszcze wyczarować, spróbujcie te babeczki.
Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 
Przepis na mufinki z dyni
składniki
1 szklanka mąki poznańskiej
1 szklanka amarantusa poping
1 szklanka oleju
0,5 dyni
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki zmielonych lub posiekanych orzechów
2 łyżki skórki pomarańczowej
2 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki soli himalajskiej – kupicie na zdrowystragan.pl
Jak zrobić mufinki z dyni
Dynię kroimy na pół. Jedną połówkę chowamy do lodówki, a z drugiej usuwamy pestki, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier, cynamon i sól. Do wymieszanych składników dodajemy startą dynię, amarantus, jajka i olej. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową, orzechy, siemię lniane i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 160 st.C. Foremki na mufinki wykładamy papilotkami, napełniamy masą do 3/4 wysokości. Ja używam sylikonowych foremek, ale możecie również wykorzystać blaszkę specjalną do mufinek/babeczek. Pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut – na ciemno złoty kolor.
Smacznego!
03.11.2016
ekspansja smaku
03.11.2016
Zapisz
Może Ci się spodobać

Królewskie lody waniliowe z czekoladowym sosem bez maszynki
04/07/2016
Kokosowe babeczki mufinki
22/02/2016
komentarzy 6
Kinga C
Przepyszne muszą być te mufinki! Bardzo takie lubię i z chęcią skosztuję. Pozdrawiam serdecznie 🙂
ekspansja-smaku
Dziękuję za miłe słowa 🙂 Mufinki rzeczywiście są bardzo smaczne, mięciutkie i wilgotne. Każdy kto je spróbował zdziwiony był ich pysznym smakiem 🙂
Badylarka Domatorka
Uwielbiam dynię i amarantus, więc to idealny przepis dla mnie. Dziękuję 🙂
Słodkie okruszki
Bardzo fajne muffinki.Chętnie bym spróbowała takiego połączenia
Pingback:
Pingback: