Mufinki waniliowe z masą Black&White

 
 

Mu-finy od dłuższego czasu są bardzo popularne. Dlatego też i ja umieściłam przepis na te pyszne babeczki. Mu-finki robi się bardzo szybko dlatego często je piekę. Waniliowe mufiny  z kawałkami czekolady pod pierzynką masy czekoladowo śmietanowej to poezja smaku. Ach chyb jutro znowu je upiekę 🙂

Waniliowe mufinki z masą

składniki:
2 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
2 cukry waniliowe
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady

Jak upiec waniliowe mufinki

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki suche czyli : mąka, cukier, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą w misce.
Składniki mokre tj : mleko, jajko, olej mieszamy w innym naczyniu. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki.
Łączymy składniki mokre z suchymi za pomocą miksera. Do uzyskanej masy dodajemy połamaną czekoladę.  Gotowe porcje ciasta przekładamy do foremek. Pieczemy ok 15 minut. Sprawdzamy wykałaczką  czy się upiekło. Jeżeli jest sucha to możemy wyjąć mu-finki z piekarnika.

Masa black&white :

Serek mascarpone delikatnie łączymy z czekoladową nutellą i delikatnie mieszamy (nie do
jednolitej masy). Powstały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ostudzone mufinki. Dodatkowo możemy ozdobić słodką posypką
Smacznego 🙂

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Asia Zuchmańska napisał(a):

    Uwielbiam muffinki! Koniecznie muszę wypróbować tą masę, wydaje się być bardzo smaczna. 🙂
    Pozdrawiam.

  2. Ejszetka napisał(a):

    Wyglądają rewelacyjnie 🙂

  3. Polecam! Mufinki są naprawdę pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.