Artykuły i recenzje

Moździerz kuchenny zastosowanie

 

 

Moździerz kuchenny to nieodzowny pomocnik w kuchni. Zastosowanie moździerza kuchennego jest bardzo różne. Ta mała miseczka z tłuczkiem pomoże w przygotowaniu aromatycznych sosów, marynat czy zup. Jeśli nie macie w swojej kuchni moździerza, bo nie do końca jesteście przekonani, że jest wam potrzebny, to przeczytajcie ten artykuł do końca, a na pewno zmienicie zdanie i zaopatrzycie się w to cudowne, niedrogie i nie zbyt skomplikowane urządzenie. Zapewniam, że nie pożałujecie zakupu ;). Szeroki wybór moździerzy znajdziecie np. w tym sklepie: www.europ24.pl ( link prowadzi do kategorii z moździerzami, żebyście nie musieli długo szukać 🙂 warto sprawdzić, bo ceny mają atrakcyjne).

Czytasz Artykuł Sponsorowany dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki.

A po co mi ten moździerz kuchenny? Pytacie…

A no mam kilka bardzo istotnych powodów, pod względem kulinarnym, aby zakupić sobie taki moździerz. W tej małej miseczce możecie przygotować wiele aromatycznych baz do sosów i marynat. W jaki sposób? W moździerzu możecie rozetrzeć świeże zioła takie jak: bazylia, majeranek, mięta, oregano itp. Podczas rozcierania możecie dodać oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy. Tak przygotowana baza pod sosy czy marynaty ma wspaniały aromat i smak. Żadne sproszkowane, gotowe marynaty oraz te płynne nie mają tak cudownej kompozycji zapachowej i smakowej jak świeżo roztarte zioła. Wystarczy raz przygotować taką bazę, aby się zakochać w moździerzu :). Do rozcierania ziół najlepiej sprawdzą się moździerze ceramiczne, szerokie i nie zbyt wysokie. W takim moździerzu można również rozetrzeć świeży czosnek.

Moździerz kuchenny potrafi jeszcze więcej

Oprócz rozcierania świeżych ziół i czosnku, w moździerzu rozetrzeć możecie przyprawy w ziarnach. Do tego najwygodniejsze są moździerze ciężkie, wysokie i niezbyt szerokie. Do rozcierania przypraw rekomenduje moździerze granitowe lub marmurowe. Zanim zapytacie, po co się męczyć z rozcieraniem przypraw, kiedy można kupić przyprawy gotowe, w proszku, wytłumaczę to tak: roztarte, utłuczone, zgniecione itp. przyprawy w moździerzu nadają potrawą bardzo intensywnego, przepięknego aromatu i smaku. Wasze potrawy będą smakować znacznie lepiej. Armat zup, sosów czy deserów, a także sałatek np. sałatka do pracy,  będzie się unosić w całej kuchni, a wy po spróbowaniu gotującej się potrawy na pewno wyczujecie różnicę w smaku. Warto, naprawdę warto sprawić sobie taki moździerz, choćbyście mili go używać raz w tygodniu, w co wątpię 🙂 – Uwaga! Moździerz uzależnia, raz użyty zaczarowuje na zawsze:). A tak poważnie, to super sprawa. Do rozcierania twardych przypraw, zdecydowanie polecam moździerze o wąskiej i długiej budowie, najlepiej marmurowe lub granitowe.

Czyli tak..

Moździerz kuchenny sprawdza się w kuchni. Idealnie rozciera zioła i przyprawy. Najlepsze moździerze to: marmurowe, granitowe i ceramiczne. Metalowe mogą wchodzić w reakcję z kwaśnymi składnikami, a drewniane nasiąkają zapachem. Kogoś nie przekonałam?

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close