Moździerz kuchenny zastosowanie

Moździerz kuchenny to nieodzowny pomocnik w kuchni. Zastosowanie moździerza kuchennego jest bardzo różne. Ta mała miseczka z tłuczkiem pomoże w przygotowaniu aromatycznych sosów, marynat czy zup. Jeśli nie macie w swojej kuchni moździerza, bo nie do końca jesteście przekonani, że jest wam potrzebny, to przeczytajcie ten artykuł do końca, a na pewno zmienicie zdanie i zaopatrzycie się w to cudowne, niedrogie i nie zbyt skomplikowane urządzenie. Zapewniam, że nie pożałujecie zakupu ;). Szeroki wybór moździerzy znajdziecie np. w tym sklepie: www.europ24.pl ( link prowadzi do kategorii z moździerzami, żebyście nie musieli długo szukać 🙂 warto sprawdzić, bo ceny mają atrakcyjne).

A po co mi ten moździerz kuchenny? Pytacie…

A no mam kilka bardzo istotnych powodów, pod względem kulinarnym, aby zakupić sobie taki moździerz. W tej małej miseczce możecie przygotować wiele aromatycznych baz do sosów i marynat. W jaki sposób? W moździerzu możecie rozetrzeć świeże zioła takie jak: bazylia, majeranek, mięta, oregano itp. Podczas rozcierania możecie dodać oliwę z oliwek oraz ulubione przyprawy. Tak przygotowana baza pod sosy czy marynaty ma wspaniały aromat i smak. Żadne sproszkowane, gotowe marynaty oraz te płynne nie mają tak cudownej kompozycji zapachowej i smakowej jak świeżo roztarte zioła. Wystarczy raz przygotować taką bazę, aby się zakochać w moździerzu :). Do rozcierania ziół najlepiej sprawdzą się moździerze ceramiczne, szerokie i nie zbyt wysokie. W takim moździerzu można również rozetrzeć świeży czosnek.

Moździerz kuchenny potrafi jeszcze więcej

Oprócz rozcierania świeżych ziół i czosnku, w moździerzu rozetrzeć możecie przyprawy w ziarnach. Do tego najwygodniejsze są moździerze ciężkie, wysokie i niezbyt szerokie. Do rozcierania przypraw rekomenduje moździerze granitowe lub marmurowe. Zanim zapytacie, po co się męczyć z rozcieraniem przypraw, kiedy można kupić przyprawy gotowe, w proszku, wytłumaczę to tak: roztarte, utłuczone, zgniecione itp. przyprawy w moździerzu nadają potrawą bardzo intensywnego, przepięknego aromatu i smaku. Wasze potrawy będą smakować znacznie lepiej. Armat zup, sosów czy deserów, a także sałatek np. sałatka do pracy,  będzie się unosić w całej kuchni, a wy po spróbowaniu gotującej się potrawy na pewno wyczujecie różnicę w smaku. Warto, naprawdę warto sprawić sobie taki moździerz, choćbyście mili go używać raz w tygodniu, w co wątpię 🙂 – Uwaga! Moździerz uzależnia, raz użyty zaczarowuje na zawsze:). A tak poważnie, to super sprawa. Do rozcierania twardych przypraw, zdecydowanie polecam moździerze o wąskiej i długiej budowie, najlepiej marmurowe lub granitowe.

Czyli tak..

Moździerz kuchenny sprawdza się w kuchni. Idealnie rozciera zioła i przyprawy. Najlepsze moździerze to: marmurowe, granitowe i ceramiczne. Metalowe mogą wchodzić w reakcję z kwaśnymi składnikami, a drewniane nasiąkają zapachem. Kogoś nie przekonałam?

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.