Menu

Mocno pomidorowe spaghetti z czarnym pieprzem

Oczywiście pierwsze miejsce pośród makaronowych posiłków należy do spaghetti. Ta wersja z mocno pomidorowym sosem i czarnym pieprzem z odrobiną bazylii odpowiada im najbardziej. Spaghetti posypane startą mozzarellą, ciągnącą się przy każdym kęsie to coś za czym tęsknie najbardziej. Spaghetti bez mięsa to również fajna propozycja obiadowa dla wegetarian. Jest to sycący posiłek, dający dużo energii a w dodatku na jego przygotowanie jest bardzo krótkie.
Makarony do niedawna był moim ulubionym składnikiem potraw. Ale odkąd stwierdzono u mnie nietolerancję glutenu, makaronu niestety nie jadam 🙁 Ale moi chłopcy owszem. Dużo, i w każdej postaci.

Mocno pomidorowe domowe spaghetti 

składniki:
1 opakowanie makaronu do spaghetti 
3 duże mięsiste pomidory
3/4 koncentratu pomidorowego poj. ok 180 ml
15 dkg mozzarelli
7-8 ziarenek czarnego pieprzu
150 ml wody 
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczkę słodkiej papryki w proszku
1/5 łyżeczkę ostrej papryki w proszku
kilka listków świeżej bazylii ewentualnie 1/2 łyżeczki suszonej
sól do smaku 
olej do smażenia
 

Jak ugotować spaghetti

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy. Kroimy w kostkę i przekładamy do garnka. Gotujemy do miękkości. W miedzy czasie ścieramy ser na tarce na średnich oczkach. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją, odcedzamy i przykrywamy pokrywką żeby nie wystygł. Czosnek drobniutko kroimy lub rozgniatamy w moździerzu. Do rozgotowanych pomidorków dajemy czosnek, papryki pieprz, koncentrat i wodę. Pod koniec gotowania doprawiamy solą i liśćmi bazylii. Jeżeli sos wyda się za rzadki można go zagęścić łyżką mąki pszennej. Spaghetti podjemy obficie posypane serem.
Smacznego!

Opublikowane:
15.07.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.