
miodowe żeberka w sosie jabłkowym na oleju rzepakowym
Miodowe żeberka to te, które najbardziej lubię. Mięsne dania bardzo często goszczą na moim stole. Cała moja rodzinka uwielbia mięso w każdej postaci. Tym razem przyszedł czas na żeberka i to nie
byle jakie bo w marynacie miodowej i pysznym sosie jabłkowym.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj oleju na którym smażyłam.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest zdrowszy od oleju słonecznikowego!
Smak potrawy bardzo wykwintny idealny dla podniebienia. Koniecznie spróbujcie.
Przepis na miodowe żeberka na oleju rzepakowym
Składniki
1 kg żeberek mięsnych
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 jabłka (najlepiej kwaśne)
2 łyżki miodu
1 łyżka ostrej musztardy
100 ml oleju rzepakowego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku
ocet winny balsamiczny
400 ml wody
Przygotowujemy marynatę
miód , musztardę , 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego mieszamy w miseczce .
Żeberka porcjujemy – górną warstwę mięsa odcinamy od kości i kroimy w kostkę – resztę dzielimy na porcję po 2 kostki . Nacieramy żeberka marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Jak zrobić miodowe żeberka w sosie
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Czosnek drobniutko siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Po schłodzeniu żeberka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym . Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zarumienienia się cebulki. Dokładamy jabłka i zalewamy wodą. Na końcu doprawiamy przyprawami : liście laurowe , zmielone ziele angielskie , rozmaryn , majeranek , papryka, pieprz , i kilka kropel octu balsamicznego.
Dusimy pod przykryciem zaglądając co jakiś czas czy sos nie wyparował. Czas duszenia ok 1-1,20 h ( mięsko musi być mięciutkie ) .
Jeżeli ubędzie dużo sosu można dolać jeszcze 100 ml wody.
Na samym końcu doprawiamy solą do smaku i ewentualnie zagęszczamy jedną łyżką mąki wymieszanej wcześniej z 50 ml zimnej wody.
Sos najlepiej smakuje z kopytkami i kapustka kiszoną .
Smacznego!
30.01.2016
ekspansja-smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Krokiety z kapustą i grzybami
06/12/2016
Łazanki z kapustą i pieczarkami
24/02/2017
komentarze 2
Pingback:
Pingback: