miodowe żeberka
dania główne

miodowe żeberka w sosie jabłkowym na oleju rzepakowym

Miodowe żeberka to te, które najbardziej lubię. Mięsne dania bardzo często goszczą na moim stole. Cała moja rodzinka uwielbia mięso w każdej postaci. Tym razem przyszedł czas na żeberka i to nie
byle jakie bo w marynacie miodowej i pysznym sosie jabłkowym.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj oleju na którym smażyłam. 
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest zdrowszy od oleju słonecznikowego!
Smak potrawy bardzo wykwintny idealny dla podniebienia.  Koniecznie spróbujcie.

Przepis na miodowe żeberka na oleju rzepakowym

Składniki
1 kg żeberek mięsnych
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 jabłka (najlepiej kwaśne)
2 łyżki miodu
1 łyżka ostrej musztardy
100 ml oleju rzepakowego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu 
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku
ocet winny balsamiczny
400 ml wody
 

Przygotowujemy marynatę

miód , musztardę , 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego mieszamy w miseczce .
Żeberka porcjujemy – górną warstwę mięsa odcinamy od kości i kroimy w kostkę – resztę dzielimy na porcję po 2 kostki . Nacieramy żeberka marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Jak zrobić miodowe żeberka w sosie

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Czosnek drobniutko siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Po schłodzeniu żeberka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym . Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zarumienienia się cebulki. Dokładamy jabłka i zalewamy wodą. Na końcu doprawiamy  przyprawami : liście laurowe , zmielone ziele angielskie , rozmaryn , majeranek , papryka, pieprz , i kilka kropel octu balsamicznego.
 Dusimy pod przykryciem  zaglądając co jakiś czas czy sos nie wyparował. Czas duszenia ok 1-1,20 h ( mięsko musi być mięciutkie ) .
 Jeżeli ubędzie dużo sosu można dolać jeszcze 100 ml wody. 
Na samym końcu doprawiamy solą do smaku i ewentualnie zagęszczamy jedną łyżką mąki wymieszanej wcześniej z 50 ml zimnej wody. 
Sos najlepiej smakuje z kopytkami i kapustka kiszoną .
Smacznego!

Opublikowane:
30.01.2016
ekspansja-smaku

 

 

 

 

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close