miodowe żeberka w sosie jabłkowym na oleju rzepakowym

Miodowe żeberka to te, które najbardziej lubię. Mięsne dania bardzo często goszczą na moim stole. Cała moja rodzinka uwielbia mięso w każdej postaci. Tym razem przyszedł czas na żeberka i to nie
byle jakie bo w marynacie miodowej i pysznym sosie jabłkowym.
Nie bez znaczenia jest też rodzaj oleju na którym smażyłam. 
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest zdrowszy od oleju słonecznikowego!
Smak potrawy bardzo wykwintny idealny dla podniebienia.  Koniecznie spróbujcie.

Przepis na miodowe żeberka na oleju rzepakowym

Składniki
1 kg żeberek mięsnych
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 jabłka (najlepiej kwaśne)
2 łyżki miodu
1 łyżka ostrej musztardy
100 ml oleju rzepakowego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/3 łyżeczki pieprzu 
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
sól do smaku
ocet winny balsamiczny
400 ml wody
 

Przygotowujemy marynatę

miód , musztardę , 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki octu balsamicznego mieszamy w miseczce .
Żeberka porcjujemy – górną warstwę mięsa odcinamy od kości i kroimy w kostkę – resztę dzielimy na porcję po 2 kostki . Nacieramy żeberka marynatą i odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Jak zrobić miodowe żeberka w sosie

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Czosnek drobniutko siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Po schłodzeniu żeberka smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym . Dodajemy cebulę i czosnek i smażymy do zarumienienia się cebulki. Dokładamy jabłka i zalewamy wodą. Na końcu doprawiamy  przyprawami : liście laurowe , zmielone ziele angielskie , rozmaryn , majeranek , papryka, pieprz , i kilka kropel octu balsamicznego.
 Dusimy pod przykryciem  zaglądając co jakiś czas czy sos nie wyparował. Czas duszenia ok 1-1,20 h ( mięsko musi być mięciutkie ) .
 Jeżeli ubędzie dużo sosu można dolać jeszcze 100 ml wody. 
Na samym końcu doprawiamy solą do smaku i ewentualnie zagęszczamy jedną łyżką mąki wymieszanej wcześniej z 50 ml zimnej wody. 
Sos najlepiej smakuje z kopytkami i kapustka kiszoną .
Smacznego!

Opublikowane:
30.01.2016
ekspansja-smaku

 

 

 

 

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. 03/01/2017

    […] Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowym.  Kluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki, marchwi, pietruszki, cebulki i przypraw. Bez dodatku proszkowanych dopełniaczy smaku Sos wyszedł ciemny i aromatyczny. Jednym słowem obiadek bardzo smaczny, który szczerze polecam! Koniecznie sprawdźcie przepis na żeberka. […]

  2. 21/03/2017

    […] wody  ( około minuty )   Danie na sprawdzenie sposobu z cebulą ? Polecam przepis na pyszne miodowe żeberka w sosie jabłkowym. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.