Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży

 


Święta tuż, tuż, czas więc na pierniczki. Miękkie pierniczki są pyszne, korzenne i pachnące smakują dużo lepiej niż kupione w sklepie – to słowa mojego męża :). Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu jak i w kolejne dni mimo iż są bez drożdży. Do upieczenia miękkich pierniczków użyłam mąkę MŁYNY STOISŁAW. Z tą mąką bardzo dobrze się pracuje, jest sypka i gładka. Pierniczki nie muszą leżakować przed podaniem, możecie je zrobić nawet dzień lub dwa przed Wigilią.  I tak musiałam zrobić pierniczki drugi raz, gdyż pierwsza porcja została zjedzona w ciągu kilku godzin….Miękkie pierniczki zrobiłam bez dodatku drożdży. Pierniczki zdobi lukier królewski, którym pracuje się dość przyjemnie. Moje zdolności plastyczne są słabe, jednak z końcowego efektu ozdobienia pierniczków jestem zadowolona :). Podam Wam również przepis na ten lukier, aby i wam, kochani czytelnicy miło się pracowało podczas zdobienia pierniczków. Do lukru możecie dodać barwniki w ulubionych kolorach.

Świąteczne pierniczki – miękkie

pierniczki:
2 szklanki mąki tortowej młyny Stoisław
1 duża łyżka miodu
3/4 szklanki cukru
2 łyżki przyprawy korzennej
2 jajka
1 łyżeczka sody
10 dag miękkiej margaryny
1 duża łyżka gęstej śmietany

lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru
kilka kropel soku z cytryny
szczypta soli

Jak zrobić miękkie pierniczki

Mąkę, cukier, sodę, przyprawę do pierniczków mieszamy ze sobą i wysypujemy na stolnicę. W środku robimy dziurkę na jajko,  dodajemy pokrojoną na kawałki margarynę, miód i śmietanę. Całość zgniatamy na miękkie ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na dość grube placki – jeśli ciasto będzie cienkie, pierniczki będą twarde. Podczas wałkowania posypujemy stolnicę mąką, inaczej ciasto będzie się przyklejać do stolnicy. Wycinamy pierniczki, układamy na blasze uprzednio wyłożonej papierem pergaminowym. Pierniczki pieczemy przez 6-7 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 st. C.

 

Jak zrobić lukier królewski do pierników

Białko ubijamy z solą, na końcu dodajemy cukier puder i sok z cytryny,  miksujemy ok 1 minuty. Tak przygotowanym lukrem zdobimy pierniczki np. za pomocą rękawa cukierniczego. Pierniczki bardzo długo utrzymują świeżość i miękkość. Możecie je przechowywać w szklanym, ceramiczny lub blaszanym pojemniczku, albo od razu zawiesić na choince 🙂

Smacznego!

Opublikowane:
17.12.2016
ekspansja smaku

 

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 komentarze

  1. Monika napisał(a):

    Czy zamiast margaryny mozna uzyc masla?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.