Miekkie pierniczki świąteczne bez drożdży

 


Święta tuż, tuż, czas więc na pierniczki. Miękkie pierniczki są pyszne, korzenne i pachnące smakują dużo lepiej niż kupione w sklepie – to słowa mojego męża :). Pierniczki są miękkie zaraz po upieczeniu jak i w kolejne dni mimo iż są bez drożdży. Do upieczenia miękkich pierniczków użyłam mąkę MŁYNY STOISŁAW. Z tą mąką bardzo dobrze się pracuje, jest sypka i gładka. Pierniczki nie muszą leżakować przed podaniem, możecie je zrobić nawet dzień lub dwa przed Wigilią.  I tak musiałam zrobić pierniczki drugi raz, gdyż pierwsza porcja została zjedzona w ciągu kilku godzin….Miękkie pierniczki zrobiłam bez dodatku drożdży. Pierniczki zdobi lukier królewski, którym pracuje się dość przyjemnie. Moje zdolności plastyczne są słabe, jednak z końcowego efektu ozdobienia pierniczków jestem zadowolona :). Podam Wam również przepis na ten lukier, aby i wam, kochani czytelnicy miło się pracowało podczas zdobienia pierniczków. Do lukru możecie dodać barwniki w ulubionych kolorach.

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

4 komentarze

  1. Monika napisał(a):

    Czy zamiast margaryny mozna uzyc masla?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.