Masa cukrowa
ciasta i torty,  dodatki

Masa cukrowa przepis

Biała masa cukrowa  jest idealna do dekoracji tortów w stylu angielskim. Masa jest plastyczna, śnieżnobiała, bez dodatku dziwnych składników. Możecie ją zabarwić na przeróżne kolory. W tym celu polecam szczególnie barwniki w proszku, ponieważ nie rozrzedzają masy. Jedyny minus jest taki, ze trzeba długo mieszać masę aby uzyskać ładny, równy kolor. Ale za to gęstość masy się nie zmieni.
Tą masą zdobiłam tort samochód na ósme urodziny syna.

Masa cukrowa

składniki:
80 dkg cukru pudru
10 dkg glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
15 dkg margaryny

Jak zrobić masę cukrową

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą – czekamy aż spęcznieje, zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence.
Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy ,przelewamy  na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa przestaje chłonąć cukier puder, dodajemy również stopniowe margarynę.
Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor . Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej, zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny.
*Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze, barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.
Smacznego!

Opublikowane:
05.10.2015
ekspansjasmaku.pl

 

 

 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close