Menu

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami okraszony suszonymi pomidorami to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Ja bardzo lubię ten przepis, gotuję z niego kiedy mam dość już mięsa. Ale jeśli macie taką ochotę spokojnie możecie do sosu dorzucić podsmażony filet z kurczaka lub indyka. Ja jednak lubię wersję tego dania jako wegetariańską. Makaron jaki użyłam to wstążki ale możecie również ugotować penne, świderki czy makaron do spaghetti ;-). Natomiast połączenie sosu pieczarkowego i brokułów oraz pomidorków suszonych jest idealne. Jak dla mnie nic dodać nic ująć. No może przygotuje jeszcze wersję zapiekaną z w piekarniku z serem :-). Ale to kiedy indziej. Teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten pyszny i łatwy obiad.

Nie byłabym sobą jakbym nie umiściła linka do inego dania ;-). Proponuję więc zaglądnąć jeszcze na przepis do przepysznej Lasagne 

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami

Składniki:

  • makaron
  • 1/2 brokuła
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 200 ml bulionu (ja używam z rosołu)
  • 4-5 plasterków suszonego pomidora
  • 1 cebula
  • 1 małe opakowanie słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami jak zrobić

W osolonej wodzie gotujemy makaron w/g przepisu na opakowaniu. W innym garnku gotujemy wodę i solimy 1 łyżeczką. Do wrzącej wody dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy prze ok. 8-10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Smażymy na złoty kolor cebulę i dodajemy pieczarki, delikatnie solimy. Jak pieczarki puszczą wodę, podlewamy je bulionem. Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy 2-3 łyżki sosu z pieczarek, mieszamy i wlewamy do patelni z pieczarkami. Energicznie mieszamy i dusimy na małym ogniu pamiętając o doprawieniu sosu solą i pieprzem. Pomidorki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu razem z brokułem. Całość dusimy jeszcze z pięć minut. Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem z warzywami, dekorujemy np. bazylią – tak ja zrobiłam-  lub mieszamy makaron z sosem na patelni, tylko pamiętajcie, że patelnia musi być duża, żeby się wszystko zmieściło.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami”

  1. Di bloguje napisał(a):

    Można zgłodnieć! Pysznie 🙂

  2. Adam napisał(a):

    Jaka jest wartość kaloryczna tego dania?

    1. Szczerze mówiąc nie liczyłam kalorii, myślę że w jednej porcji będzie ok 500 kcl. Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.