dania główne,  wegetarińskie

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami okraszony suszonymi pomidorami to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Ja bardzo lubię ten przepis, gotuję z niego kiedy mam dość już mięsa. Ale jeśli macie taką ochotę spokojnie możecie do sosu dorzucić podsmażony filet z kurczaka lub indyka. Ja jednak lubię wersję tego dania jako wegetariańską. Makaron jaki użyłam to wstążki ale możecie również ugotować penne, świderki czy makaron do spaghetti ;-). Natomiast połączenie sosu pieczarkowego i brokułów oraz pomidorków suszonych jest idealne. Jak dla mnie nic dodać nic ująć. No może przygotuje jeszcze wersję zapiekaną z w piekarniku z serem :-). Ale to kiedy indziej. Teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten pyszny i łatwy obiad.

Nie byłabym sobą jakbym nie umiściła linka do inego dania ;-). Proponuję więc zaglądnąć jeszcze na przepis do przepysznej Lasagne 

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami

Składniki:

  • makaron
  • 1/2 brokuła
  • 1 opakowanie pieczarek
  • 200 ml bulionu (ja używam z rosołu)
  • 4-5 plasterków suszonego pomidora
  • 1 cebula
  • 1 małe opakowanie słodkiej śmietanki
  • 2 łyżki mąki
  • olej
  • sól i pieprz do smaku

Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami jak zrobić

W osolonej wodzie gotujemy makaron w/g przepisu na opakowaniu. W innym garnku gotujemy wodę i solimy 1 łyżeczką. Do wrzącej wody dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy prze ok. 8-10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Smażymy na złoty kolor cebulę i dodajemy pieczarki, delikatnie solimy. Jak pieczarki puszczą wodę, podlewamy je bulionem. Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy 2-3 łyżki sosu z pieczarek, mieszamy i wlewamy do patelni z pieczarkami. Energicznie mieszamy i dusimy na małym ogniu pamiętając o doprawieniu sosu solą i pieprzem. Pomidorki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu razem z brokułem. Całość dusimy jeszcze z pięć minut. Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem z warzywami, dekorujemy np. bazylią – tak ja zrobiłam-  lub mieszamy makaron z sosem na patelni, tylko pamiętajcie, że patelnia musi być duża, żeby się wszystko zmieściło.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Strony: 1 2

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close