
Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami
Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami okraszony suszonymi pomidorami to pomysł na szybkie i smaczne danie obiadowe. Ja bardzo lubię ten przepis, gotuję z niego kiedy mam dość już mięsa. Ale jeśli macie taką ochotę spokojnie możecie do sosu dorzucić podsmażony filet z kurczaka lub indyka. Ja jednak lubię wersję tego dania jako wegetariańską. Makaron jaki użyłam to wstążki ale możecie również ugotować penne, świderki czy makaron do spaghetti ;-). Natomiast połączenie sosu pieczarkowego i brokułów oraz pomidorków suszonych jest idealne. Jak dla mnie nic dodać nic ująć. No może przygotuje jeszcze wersję zapiekaną z w piekarniku z serem :-). Ale to kiedy indziej. Teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na ten pyszny i łatwy obiad.
Nie byłabym sobą jakbym nie umiściła linka do inego dania ;-). Proponuję więc zaglądnąć jeszcze na przepis do przepysznej Lasagne
Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami
Składniki:
- makaron
- 1/2 brokuła
- 1 opakowanie pieczarek
- 200 ml bulionu (ja używam z rosołu)
- 4-5 plasterków suszonego pomidora
- 1 cebula
- 1 małe opakowanie słodkiej śmietanki
- 2 łyżki mąki
- olej
- sól i pieprz do smaku
Makaron z sosem pieczarkowym i brokułami jak zrobić
W osolonej wodzie gotujemy makaron w/g przepisu na opakowaniu. W innym garnku gotujemy wodę i solimy 1 łyżeczką. Do wrzącej wody dodajemy podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy prze ok. 8-10 minut. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Obrane pieczarki kroimy w plasterki a cebulę w kosteczkę. Smażymy na złoty kolor cebulę i dodajemy pieczarki, delikatnie solimy. Jak pieczarki puszczą wodę, podlewamy je bulionem. Śmietankę mieszamy z mąką, dolewamy 2-3 łyżki sosu z pieczarek, mieszamy i wlewamy do patelni z pieczarkami. Energicznie mieszamy i dusimy na małym ogniu pamiętając o doprawieniu sosu solą i pieprzem. Pomidorki kroimy w kosteczkę, dodajemy do sosu razem z brokułem. Całość dusimy jeszcze z pięć minut. Na talerzu układamy makaron i polewamy sosem z warzywami, dekorujemy np. bazylią – tak ja zrobiłam- lub mieszamy makaron z sosem na patelni, tylko pamiętajcie, że patelnia musi być duża, żeby się wszystko zmieściło.
Smacznego!
ekspansjasmaku.pl
Strony: 1 2
Może Ci się spodobać

Pieczone udka z kurczaka jak z bistro
21/07/2016
Pierogi leniwe z ziemniakami na słodko
06/07/2016
komentarze 4
Pingback:
Di bloguje
Można zgłodnieć! Pysznie 🙂
Adam
Jaka jest wartość kaloryczna tego dania?
Ania z ekspansja smaku
Szczerze mówiąc nie liczyłam kalorii, myślę że w jednej porcji będzie ok 500 kcl. Pozdrawiam!