Menu

Królewskie lody waniliowe z czekoladowym sosem bez maszynki

 W upalne dni najlepiej smakują lody. I nie mam tu na myśli takich byle jakich lodów ;). Lody królewskie są takie delikatne, aksamitne i pełne smaku. Ponieważ podstawowym składnikiem jest śmietanka 30%, lody nie zbrylają się i nie czuć w nich kryształków zamarzniętej wody. Sposób przygotowania lodów królewskich jest banalnie prosty, każdy może je zrobić. Ciekawe jest również to, że do ich przygotowania nie jest potrzebna specjalna maszynka do mieszania lodów. Wystarczy zwykły mikser do ubicia śmietanki, białka i żółtek a potem już tylko zwykła łyżka.

Lody królewskie sprawdzą się idealnie na każdej imprezie. Ja swoje lody przygotowałam specjalnie na 3 jubileusz Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie. Gospodarzom życzę aby ten szlachetny cel warsztatów kulinarnych, którym jest zamiana stresu na czerpanie przyjemności z chwil spędzonych na gotowaniu, był osiągalny przez wszystkich uczestników i był motorem do dalszej pracy i chęci gotowania:)

lody waniliowe

 

Domowe królewskie lody waniliowe

składniki na lody:
280 ml śmietany 30%
100 g drobnego cukru
1/3 buteleczki olejku waniliowego
1/2 opakowania cukru waniliowego
3 białka
5 żółtek
1 szczypta soli
 
składniki na sos czekoladowy:
4 łyżki ciemnego kakao
4 łyżki cukru
6 łyżek tłustego mleka

 

Jak zrobić pyszne lody bez maszynki

 
Jajka myjemy, przelewamy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek pamiętając, że potrzebne nam są tylko trzy białka! Ubijamy śmietanę. W osobnych miskach ubijamy pianę z białek z dodatkiem soli, oraz żółtka z cukrami na białą masę. Do ubitych żółtek dodajemy ciągle delikatnie mieszając pianę z białek, ubitą śmietanę i olejek waniliowy. Tak przygotowaną masę przekładamy do naczynia- może być szklane lub plastikowe- i wkładamy do zamrażalki. Po 2 godzinach wyjmujemy lody i dokładnie mieszamy łyżką, ponieważ masa z żółtek ma tendencję do opadania – a my chcemy aby nasze lody miały jednakową konsystencję i wspaniały smak 🙂 Po wymieszaniu masy, wkładamy jeszcze ją do zamrażalki na minimum 4 godziny a najlepiej na całą noc.
 

Jak zrobić sos czekoladowy

W garnuszku mleko mieszamy z kakao, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy cukier energicznie mieszając aby się rozpuścił. Studzimy.
Gotowym, schłodzonym sosem czekoladowym polewamy lody.
 
Smacznego!
Opublikowane:
04.07.2016
ekspansjasmaku.pl
 
lody
 
 

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.