Leczo z kiełbasą
dania główne

Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato

Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obiad, a czasami nawet  na kolację. To pyszne węgierskie danie obiadowe skradło nam serca już bardzo dawno. Cała moja rodzina uwielbia wygrzaną w słońcu paprykę, delikatną cukinię i pyszne mięsiste pomidory. Ta wersja lecza jest z kiełbaską podsmażaną z dodatkiem cebuli. 
Czasami jednak robię leczo bezmięsne, ale u nas rzadko je się wegetariańskie dania obiadowe. Często również do dania dodaję 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, ale robię to tylko wtedy, kiedy pomidory są bez smaku.
Niestety, dobre pomidory, moje ukochane malinówki, można kupić dopiero od połowy czerwca a najlepsze zaczynają się w lipcu i cena na targu nie dobija. Oprócz kiełbasy i świeżych warzyw do lecza dodaję mieloną, słodką paprykę, którą podsmażam na oleju zanim wrzucam warzywa. Smak dania jest wtedy bardziej intensywny. Leczo podaję z pajdą chleba i nic po za tym, jest to wystarczający dodatek 🙂
 

Leczo z kiełbasą

składniki:
1/2 kg kiełbasy wiejskiej
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 duża cukinia
3 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki np. chili
olej do smażenia
bazylia
ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
jak zrobić leczo?

Jak robi się leczo z kiełbasą

Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba.
Smacznego!

Opublikowane:
12.07.2016
ekspansjasmaku.pl

 

przepis na leczo

 
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close