Leczo z kiełbasą lekko pikantny posiłek na lato

Leczo jest naszym ulubionym, nie tylko letnim daniem. Robię je często na obiad, a czasami nawet  na kolację. To pyszne węgierskie danie obiadowe skradło nam serca już bardzo dawno. Cała moja rodzina uwielbia wygrzaną w słońcu paprykę, delikatną cukinię i pyszne mięsiste pomidory. Ta wersja lecza jest z kiełbaską podsmażaną z dodatkiem cebuli. 
Czasami jednak robię leczo bezmięsne, ale u nas rzadko je się wegetariańskie dania obiadowe. Często również do dania dodaję 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, ale robię to tylko wtedy, kiedy pomidory są bez smaku.
Niestety, dobre pomidory, moje ukochane malinówki, można kupić dopiero od połowy czerwca a najlepsze zaczynają się w lipcu i cena na targu nie dobija. Oprócz kiełbasy i świeżych warzyw do lecza dodaję mieloną, słodką paprykę, którą podsmażam na oleju zanim wrzucam warzywa. Smak dania jest wtedy bardziej intensywny. Leczo podaję z pajdą chleba i nic po za tym, jest to wystarczający dodatek 🙂
 

Leczo z kiełbasą

składniki:
1/2 kg kiełbasy wiejskiej
2 czerwone papryki
1 żółta papryka
1 duża cukinia
3 duże pomidory malinowe
1 cebula
2 duże łyżki słodkiej papryki w proszku
1/3 łyżeczki ostrej papryki np. chili
olej do smażenia
bazylia
ewentualnie kilka łyżek koncentratu pomidorowego
sól i pieprz
jak zrobić leczo?

Jak robi się leczo z kiełbasą

Kiełbasę obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Cebulę również obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę podsmażamy 2-3 minuty, dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze 3 minuty. Skórkę pomidorów sparzamy wrzątkiem, obieramy. Pomidory kroimy w kosteczkę. Papryki oraz cukinię myjemy i kroimy paprykę w paski, a cukinię w kostkę. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy papryki, podsmażamy ok 1 minuty i dodajemy wszystkie warzywa. Dusimy ok 20 minut, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę z cebulą oraz posypujemy świeżą lub suszoną bazylią. Leczo doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego.
Gotowe leczo podajemy z pajdą chleba.
Smacznego!

Opublikowane:
12.07.2016
ekspansjasmaku.pl

 

przepis na leczo

 
Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.