Łazanki z kapustą i pieczarkami

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami

Łazanki z kapustą i pieczarkami to smaczne danie obiadowe. Łazanki bez mięsa, a jednak są sycące i dają dużo energii. Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami są szybkie w przygotowaniu, a zamiast pieczarek możecie użyć suszonych grzybów np. prawdziwków. Jest to wegetariański obiad, na który powinni się skusić również mięsożercy :). Polecam wszystkim sympatykom makaronów, kapusty i pieczarek oraz wszystkim innym osobom, a w szczególności tym, którzy jeszcze nigdy nie jedli takich łazanek lub nie przygotowywali ich jeszcze w swojej kuchni. Łazanki można również podać podczas Wigilijnej kolacji.

Łazanki z kapustą i pieczarkami

składniki:
makaron łazanki
250 g pieczarek
500 g kiszonej kapusty
1 cebula
3 listki laurowe
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól do smaku
olej

Łazanki z kiszoną kapustą i pieczarkami  sposób przygotowania

Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy listki laurowe, pieprze, ziele angielskie. Gotujemy przez ok. 30 minut. W między czasie cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoty kolor. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i również podsmażamy na oleju, mieszamy z cebulką. Makaron gotujemy  w osolonej wodzie al dente.  Ugotowaną kapustę odcedzamy, mieszamy z pieczarkami i cebulą. Dodajemy odcedzony makaron, delikatnie ale dokładnie mieszamy. Możemy doprawić sporą ilością pieprzu i odrobiną soli.
Smacznego!

Opublikowane:

www.ekspansjasmaku.pl
Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. Wanda napisał(a):

    Dziękuję za przepis. Próbuję urozmaicić jadłospis rodziny w czasie postu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.