Kurczak po japońsku – pyszna zupa OYAKATA

kurczak po japońsku zupa

Kuchnia najzdrowsza na świecie

Japońska kuchnia od wielu lat cieszy się opinią najzdrowszej kuchni świata. Nie bez powodu Japończycy są tak długowieczni, a zdrowie dopisuje im do późnego wieku. Jaki sekret tkwi w japońskiej kuchni? Pierwszy z nich to ryż. Ryż to podstawa wielu, jeśli nie wszystkich, dań kuchni japońskiej i zjada się go o każdej porze dnia, czy to na śniadanie, czy na kolację. Powstał nawet robot kuchenny do gotowania ryżu, powszechnie wykorzystywany w japońskich domach. Japończycy uprawiają i spożywają różne gatunki ryżu, w tym ryż brązowy, znany jako bogate źródło błonnika i składników odżywczych. Ryż jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Częstym zamiennikiem ryżu w japońskiej kuchni jest makaron. To składnik równie smaczny i zdrowy. Najpopularniejszym rodzajem japońskiego makaronu jest SOBA, przygotowany z mąki gryczanej.
Drugi sekret prozdrowotnych właściwości japońskiej kuchni to duża ilość surowych ryb i owoców morza w codziennym jadłospisie, o czym więcej przeczytasz tutaj. Z ryżu oraz surowych ryb i owoców morza przyrządza się sushi i sashimi, ulubione potrawy wielu Japończyków i smakoszy na całym świecie. Japońskie potrawy wzbogacone są surowymi warzywami i aromatycznymi przyprawami. Nic więc dziwnego, że jedząc na co dzień dania głównie gotowane, lekkostrawne i bogate w białko i witaminy, Japończycy mogą pochwalić się pełnią zdrowia.

Popularność japońskiej kuchni

Produkty kuchni japońskiej szybko znalazły uznanie na całym świecie. W miastach nie brakuje restauracji oferujących sushi, a w marketach powszechnie dostępne są japońskie sosy, makarony, przyprawy czy gotowe dania. Wywodząca się z japońskiej firmy marka OYAKATA oferuje pyszne, gotowe japońskie dania i zupy, które dostępne są w popularnych marketach, takich jak Auchan, Carrefour, Dino, Kaufland, Tesco, Żabka i w wielu innych. Japońskie dania obiadowe z makaronu można zakupić w praktycznych kubkach OYAKATA. Kubek jest tak zaprojektowany, aby przyrządzić w nim potrawę, a następnie odlać wodę przez specjalne otwory i korzystać z kubka jak z naczynia, nie parząc przy tym palców.
Warto rozsmakować się w japońskiej zdrowej kuchni i poznać azjatyckie smaki- zwłaszcza, że są na wyciągnięcie ręki.

 kurczak po japońsku
Kurczak po japońsku – pyszna zupa OYAKATA

Dzięki ofercie firmy AJINOMOTO, miałam okazję zasmakować zupę kuchni japońskiej OYAKATA . Kurczak po japońsku – tak nazywa się owa zupa smakuje wyśmienicie. Uwielbiam imbir, który w połączeniu z czarnym pieprzem i czosnkiem, sprawił że zupa jest smaczna i ostra. Sposób przygotowania jest bardzo prosty i trwa zaledwie kilka chwil.

Kurczak po japońsku – sposób przygotowania

Składniki:
1 zupa OYAKATA Kurczak po japońsku
450 ml wrzącej wody
1 łyżka prażonego sezamu
Wykonanie
Makaron kruszymy i przekładamy do dość dużej miseczki, dodajemy przyprawy z saszetek i zalewamy gorącą wodą. Miskę przykrywamy i odstawiamy na trzy minutki. Gotową zupę mieszamy i gotowe. Zupę możemy udekorować pieczoną marchewką i plasterkami pieczonej szynki.
Smacznego!

kurczak po japońsku

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. Agata Obuch napisał(a):

    Uwielbiam kuchnię japońską, ale wciąż muszę narzekać na brak odpowiednich składników. Irytuje mnie używanie zamienników “no bo to nie to samo”. Dlatego chętnie się zabiorę za ten przepis, serdecznie dziękuję i pozdrawiam ! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.