Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą
dania główne

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Bardzo lubię barszcz czerwony, który najczęściej podaję z krokietami. Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą można również podawać bez barszczu jako samodzielne danie obiadowe. Nadzienie krokietów może być różne : wieprzowe, drobiowe, warzywne lub jak w tym przepisie mieszane: wieprzowo – warzywne. Jest to moja ulubiona wersja krokietów. Bardzo je lubię często przyrządzam, choć wymagają sporo czasu aby je przygotować. Krokiety z mięsem i kapustą są sycące, bardzo smaczne, w środku miękkie a na zewnątrz chrupiące. Farsz którym nadziewam krokiety nie jest surowy. Mięso najpierw gotuję z dodatkiem włoszczyzny i przypraw, dzięki czemu jest smaczne i
aromatyczne. Jeżeli mamy pozostałości mięsa z zupy lub pieczeni możemy je spokojnie użyć do nadzienia, wtedy gotowanie mięsa nam odpada. Kiszoną kapustę również zagotowuję w oddzielnym garze, żeby zmiękła.Wystudzone składniki mielę i doprawiam do smaku. Naleśniki robię z tego
przepisu tylko bez użycia cukru waniliowego: Przepis na naleśniki. 

Krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

 składniki:

45 dkg mięsa wieprzowego np: łopatka
1 kg kapusty kiszonej
1 cebula
1 marchewka
1 pietruszka
2 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
3-4 ziarenka ziela angielskiego
1 jajko
bułka tarta olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
oraz: 
usmażone naleśniki

Jak zrobić krokiety z mięsem i kiszoną kapustą

Jeżeli mamy resztki mięsa z poprzedniego obiadu to je mielimy w maszynce na średnich oczkach. Jeżeli takowego mięcha nie posiadamy robimy tak: mięso płuczemy , kroimy na kilka kawałków, przekładamy do garnka, zalewamy wodą dodajemy obrane i pokrojone w paski marchew i pietruszkę, całą cebulę i przyprawy. Nie solimy! Gotujemy aż mięso zmięknie. Mielimy w maszynce na średnich oczkach razem z ugotowaną marchwią i pietruszką. Kapustę kiszoną odsączamy w rękach, przekładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy 25 minut. Nie solimy! Odcedzamy na durszlaku po czym mielimy w maszynce na tych samych oczkach co mięso. Zmieloną kapustkę dodajemy do mięsa , mieszamy doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli farsz wydaje się być suchy możemy dodać 1-2 łyżki wywaru z mięsa. Na usmażonego naleśnika nakładamy farsz ( ja nakładam 1 czubatą łyżkę) zawijamy naleśniki jak gołąbki, zamaczamy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na złoty kolor. I w ten sposób robimy z każdym naleśnikiem.
Smacznego!

Opublikowane:
22.03.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close