krokiety z kapustą i grzybami
dania główne

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami są naprawdę bardzo smaczne. Jeżeli ne lubicie kapusty możecie je zrobić z samymi grzybami. Krokiety robię nie tylko na święta, kiedy podaję je ze świątecznym, czerwonym barszczem ale również wtedy, kiedy mam na nie ochotę. Lubię też krokiety z kapustą i mięsem. W przepisie składniki na ciasto są takie same jak w przypadku wykonania krokietów  kapustą i mięsem. Jedynie farsz się różni, według mnie jest to bardziej świąteczna wersja krokietów.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

składniki na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta sody oczyszczonej

składniki na farsz:

  • 60 dkg pieczarek
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

ponadto:

  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowujemy naleśniki

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dolewamy mleko. Mieszamy
mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy
obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minuty. Jeżeli ciasto wydaje się za
rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor
 

Przyrządzamy farsz do krokietów

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy i mielimy w maszynce o grubych oczkach razem z odciśniętymi grzybami leśnymi. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Grzyby podsuszamy na patelni bez tłuszczu, aż woda wyparuj, następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy odrobinę oleju. Kapustę kiszoną siekamy drobno nożem lub przepuszczamy przez maszynkę, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę mieszamy z grzybami i cebulą, możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy dwie łyżeczki farszu i zawijamy jak gołąbki. Każdego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!

Opublikowane:
06.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close