Menu

Krokiety z kapustą i grzybami

Krokiety z kapustą i grzybami są naprawdę bardzo smaczne. Jeżeli ne lubicie kapusty możecie je zrobić z samymi grzybami. Krokiety robię nie tylko na święta, kiedy podaję je ze świątecznym, czerwonym barszczem ale również wtedy, kiedy mam na nie ochotę. Lubię też krokiety z kapustą i mięsem. W przepisie składniki na ciasto są takie same jak w przypadku wykonania krokietów  kapustą i mięsem. Jedynie farsz się różni, według mnie jest to bardziej świąteczna wersja krokietów.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

składniki na naleśniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 litra mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta sody oczyszczonej

składniki na farsz:

  • 60 dkg pieczarek
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 10 dkg suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

ponadto:

  • 1-2 jajka
  • bułka tarta
  • olej

Przygotowujemy naleśniki

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko i dolewamy mleko. Mieszamy
mikserem na wolnych obrotach przez 1 minutę, następnie zwiększamy
obroty i miksujemy jeszcze ok 3 minuty. Jeżeli ciasto wydaje się za
rzadkie dosypujemy 2 łyżki maki i miksujemy.
Rozgrzewamy patelnię, nalewamy chochelką ciasto i smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor
 

Przyrządzamy farsz do krokietów

Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na bok. Pieczarki obieramy i mielimy w maszynce o grubych oczkach razem z odciśniętymi grzybami leśnymi. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju. Grzyby podsuszamy na patelni bez tłuszczu, aż woda wyparuj, następnie doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie dolewamy odrobinę oleju. Kapustę kiszoną siekamy drobno nożem lub przepuszczamy przez maszynkę, następnie gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę mieszamy z grzybami i cebulą, możemy doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy dwie łyżeczki farszu i zawijamy jak gołąbki. Każdego krokieta obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Smacznego!

Opublikowane:
06.12.2016
ekspansja smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , , , , , , ,

4 thoughts on “Krokiety z kapustą i grzybami”

  1. piegusek pisze:

    zaciekawiłaś mnie Twoim ciastem- nie dodaję nigdy sody 🙂

  2. Lena pisze:

    Uwielbiam:) ja ostatnio zrobiłam z samymi pieczarkami:)

  3. Krokiety są najlepsze!

  4. Dziewczyny, macie rację. Krokiety są pyszne, nawet z samymi pieczarkami 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.