
Kremowa zupa z fasolki szparagowej
Kremowa zupa z fasolki szparagowej jest niezwykle delikatna w smaku oraz dosyć gęsta. Podczas gotowania zupy krem oprócz fasolki szparagowej użyłam również kilka ziemniaków kawałek marchewki i pietruszki, a także
cebulki. Wydaje mi się, że bez tych dodatkowych warzyw zupa nie byłaby taka pyszna. Podaną zupę udekorowałam nacią pachnącego, młodego selera. Podana z chrupiącymi grzankami smakuje naprawdę dobrze. Można ją również jeść bez dodatków, gdyż jest gęsta i sycąca. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania kucharza 🙂 Myślę, że będzie to jedna z moich ulubionych kremowych zup.
Kremowa zupa z fasolki szparagowej żółtej
składniki:
40 dag żółtej fasolki szparagowej
1 marchewka
1 cebula
4 średnie ziemniaki
1 pietruszka
Nać selera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak się robi zupę krem
Fasolkę płuczemy, obcinamy końce, przekrawamy na pół i przekładamy do garnka. Pozostałe warzywa obieramy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do warzyw. Garnek z warzywami zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem ok 40 minut. Nać selera kroimy na małe kawałki.
W między czasie robimy grzanki.
Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do bulionetek, posypujemy natką selera i dodajemy grzanki.
Smacznego!
06.08.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Sos do grilla ketchupowo-majonezowy
Może Ci się spodobać

Słoneczna zupa z soczewicą
28/05/2016
Kapuśniak Babuni z miękkimi ziemniakami
11/02/2016