Menu

Kremowa zupa z fasolki szparagowej

Kremowa zupa z fasolki szparagowej jest niezwykle delikatna w smaku oraz dosyć gęsta. Podczas gotowania zupy krem oprócz fasolki szparagowej użyłam również kilka ziemniaków kawałek marchewki i pietruszki, a także
cebulki. Wydaje mi się, że bez tych dodatkowych warzyw zupa nie byłaby taka pyszna. Podaną zupę udekorowałam nacią pachnącego, młodego selera. Podana z chrupiącymi grzankami smakuje naprawdę dobrze. Można ją również jeść bez dodatków, gdyż jest gęsta i sycąca. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu i nie wymaga zbyt dużego zaangażowania kucharza 🙂 Myślę, że będzie to jedna z moich ulubionych kremowych zup.

Kremowa zupa z  fasolki szparagowej żółtej

składniki:

40 dag żółtej fasolki szparagowej
1 marchewka
1 cebula
4 średnie ziemniaki
1 pietruszka
Nać selera
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia

Jak się robi zupę krem

 Fasolkę płuczemy, obcinamy końce, przekrawamy na pół i przekładamy do garnka. Pozostałe warzywa obieramy. Ziemniaki, marchew, pietruszkę kroimy w kostkę i dodajemy do fasolki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor, dodajemy do warzyw. Garnek z warzywami zalewamy wodą, dodajemy sól i pieprz, gotujemy pod przykryciem ok 40 minut. Nać selera kroimy na małe kawałki.
W między czasie robimy grzanki.
Ugotowaną i przestudzoną zupę blendujemy na gładki krem. Przelewamy do bulionetek, posypujemy natką selera i dodajemy grzanki. 
Smacznego!

Opublikowane:
06.08.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.