Kremowa zupa z dyni z groszkiem ptysiowym

Dynia to wdzięczne warzywo z którego można na prawdę wyczarować kulinarne cuda. Moim odkryciem jest ta bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która zaskoczyła mnie oraz moich domowników nie tylko delikatna konsystencja ale przede wszystkim smakiem. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym firmy Brześć, co okazało się na prawdę bardzo dobrym pomysłem. Kuleczki ptysiowego groszku świetnie komponują się z aksamitną zupą z dyni. Tym obiadem można zaspokoić nawet wilczy głód mimo iż zupa nie jest na żadnym wywarze mięsnym! Polecam ją wszystkim wielbicielom zup, a przede wszystkim wegetarianom nie wykluczając oczywiście mięsożerców 🙂

Przepis na zupę z dyni

składniki:
1 kg dyni
400 ml mleka
400 ml wody
1 opakowanie groszku ptysiowego firmy Brześć
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę z dyni

Dynię przekrawamy na pół, miąższ odkrawamy od skóry, pestki usuwamy. Oczyszczony miąższ dyni kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, solimy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Rozgotowaną dynię miksujemy na gładką masę dolewamy wodę i mleko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie gotujemy przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało. Gotową zupę podajemy z groszkiem ptysiowym. 
Smacznego!

Opublikowane:
05.10.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

7 komentarzy

  1. Madusia napisał(a):

    ooo, idealny przepis, bo właśnie zupa z dyni chodzi mi po głowie od kilku dni. 😉 i też mam groszek ptysiowy, więc będzie jak znalazł. i nie muszę się zastanawiać co na obiad zrobić. 😉
    pozdrawiam serdecznie.

  2. fly nerd napisał(a):

    Ahhhh uwielbiam zupę z dyni! 😀 zwykle robię z mlekiem kokosowym

  3. Olej napisał(a):

    Teraz sezon na dynie 🙂 polecam skosztować olej z pestek dyni, fajna zupa! 🙂

  1. 21/03/2017

    […] Kapuśniak któż go nie zna? Idealna zupa kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dla wielu z nas kojarzy się z jazdą na sankach i powrotem do domu w przemokniętych ubraniach oraz Babcią , która rozgrzewała nas kapuśniakiem. Oj! Odpłynęłam w wspomnieniach z dzieciństwa Kapuśniak jest smaczny, a co najważniejsze ziemniaki są mięciutkie, a nie gumiaste jak w większości przepisów. Dlaczego ? Dzięki jednemu prostemu sposobowi! Polecam bardzo mocno tę pyszną zupę. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.