Kremowa zupa z dyni
zupy

Kremowa zupa z dyni z groszkiem ptysiowym

Dynia to wdzięczne warzywo z którego można na prawdę wyczarować kulinarne cuda. Moim odkryciem jest ta bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która zaskoczyła mnie oraz moich domowników nie tylko delikatna konsystencja ale przede wszystkim smakiem. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym firmy Brześć, co okazało się na prawdę bardzo dobrym pomysłem. Kuleczki ptysiowego groszku świetnie komponują się z aksamitną zupą z dyni. Tym obiadem można zaspokoić nawet wilczy głód mimo iż zupa nie jest na żadnym wywarze mięsnym! Polecam ją wszystkim wielbicielom zup, a przede wszystkim wegetarianom nie wykluczając oczywiście mięsożerców 🙂

Przepis na zupę z dyni

składniki:
1 kg dyni
400 ml mleka
400 ml wody
1 opakowanie groszku ptysiowego firmy Brześć
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić zupę z dyni

Dynię przekrawamy na pół, miąższ odkrawamy od skóry, pestki usuwamy. Oczyszczony miąższ dyni kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, solimy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Rozgotowaną dynię miksujemy na gładką masę dolewamy wodę i mleko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie gotujemy przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało. Gotową zupę podajemy z groszkiem ptysiowym. 
Smacznego!

Opublikowane:
05.10.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 7

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close