
Kremowa zupa z dyni z groszkiem ptysiowym
Dynia to wdzięczne warzywo z którego można na prawdę wyczarować kulinarne cuda. Moim odkryciem jest ta bardzo prosta w przygotowaniu zupa, która zaskoczyła mnie oraz moich domowników nie tylko delikatna konsystencja ale przede wszystkim smakiem. Zupę podałam z groszkiem ptysiowym firmy Brześć, co okazało się na prawdę bardzo dobrym pomysłem. Kuleczki ptysiowego groszku świetnie komponują się z aksamitną zupą z dyni. Tym obiadem można zaspokoić nawet wilczy głód mimo iż zupa nie jest na żadnym wywarze mięsnym! Polecam ją wszystkim wielbicielom zup, a przede wszystkim wegetarianom nie wykluczając oczywiście mięsożerców 🙂
Przepis na zupę z dyni
składniki:
1 kg dyni
400 ml mleka
400 ml wody
1 opakowanie groszku ptysiowego firmy Brześć
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę z dyni
Dynię przekrawamy na pół, miąższ odkrawamy od skóry, pestki usuwamy. Oczyszczony miąższ dyni kroimy w kostkę i przekładamy do garnka, solimy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Rozgotowaną dynię miksujemy na gładką masę dolewamy wodę i mleko, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem następnie gotujemy przez około 10 minut, pilnując aby nie wykipiało. Gotową zupę podajemy z groszkiem ptysiowym.
Smacznego!
05.10.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
Może Ci się spodobać

Pyszna zupa pomidorowa z ryżem na bulionie
16/03/2016
Zupa z dyni z kokosem
29/10/2018
komentarzy 7
Madusia
ooo, idealny przepis, bo właśnie zupa z dyni chodzi mi po głowie od kilku dni. 😉 i też mam groszek ptysiowy, więc będzie jak znalazł. i nie muszę się zastanawiać co na obiad zrobić. 😉
pozdrawiam serdecznie.
Ania z ekspansja smaku
Super! Bardzo się cieszę, że skorzystasz z mojego przepisu. Mam nadzieję że zupa również Tobie posmakuje 😉
fly nerd
Ahhhh uwielbiam zupę z dyni! 😀 zwykle robię z mlekiem kokosowym
Ania z ekspansja smaku
Zupa z dyni jest pyszna! Pomysł z mleczkiem kokosowym jest świetny 🙂
Olej
Teraz sezon na dynie 🙂 polecam skosztować olej z pestek dyni, fajna zupa! 🙂
Ania z ekspansja smaku
Bardzo dobrze znam olej z dyni, super komponuje się z sałatkami wszelkiej maści 😉
Pingback: