Jeżyki kotlety z mięsa mielonego


Jeżyki kotlety z mięsa mielonego, które musicie skosztować. Kotlety z mięsa mielonego w wersji tradycyjnej troszkę mi się znudziły. Postanowiłam dzisiaj zrobić kotlety zwane jeżykami. Mięso mielone
połączyłam z ryżem,marchewką i kapustką. Zrobiłam do tego sos
pomidorowy i wyszło bardzo pysznie. Smak podobny do gołąbków 🙂 Bardzo
smaczne mięsne danie.

Przepis na kotlety z mięsem mielonym i ryżem

składniki
0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
1 szklanka ryżu bismati
1 cebula 1 ząbek czosnku
1 mała marchewka
1 jajko
5-6 łyżek bułki tartej
1/3 kapusty pekińskiej( ta najtwardsza część od końca )
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku 
składniki na sos
1/2 koncentratu pomidorowego
150 ml wody

Jak zrobić kotlety z mięsa  mielonego i ryżu vs jeżyki

Ryż gotujemy w osolone wodzie ok 8 minut . Studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielimy przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę jajko,ryż.  Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. 
Kapustę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jeżeli farsz jest za rzadki dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Mieszamy i lepimy placki jak na mielone , obtaczamy w bułce tartej i smażymy delikatnie przewracając szeroką łopatką tak aby się nie rozleciały.

Jak zrobić sos

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Kotlety podajemy z sosem.
Smacznego!

Opublikowane:
14.02.2016
ekspansja-smaku



Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.