Menu

kotlety z kaszy jaglanej smażone na oleju rzepakowym

 

Kotlety z kaszy jaglanej zadziwiły mnie swoim smakiem. Jakoś nigdy nie mogłam się przemóc aby skosztować kaszy jaglanej. Czytając ostatnio artykuł o jej zdrowotnych aspektach postanowiłam sprawdzić czy przyjmie się w mojej kuchni. Kupiłam więc paczkę i zrobiłam kotlety z dodatkiem marchwi i pietruszki. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego kotleciki usmażyłam właśnie na nim aby były jeszcze zdrowsze . Aby kotleciki nie były zbyt suche dorobiłam sos pomidorowy. Mówię Wam, smak kotlecików zadziwił mnie – wyszły bardzo smaczne 🙂 Tak więc menu mojej rodzinki zostało powiększone o  kasze jaglaną 🙂 Sprawdź również przepis na  a’la gołąbki beza zawijania – smaczne jeżyki

Przepis na kotlety z kaszy jaglanej

składniki na kotlety :

1/2 opakowania kaszy jaglanej
1 marchew
1/2 pietruszki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy

 

składniki na sos pomidorowy :

1 koncentrat pomidorowy 30 %
350 ml wody
sól i pieprz do smaku
szczypta tymianku i bazylii
1/5 łyżeczki cukru

 

Jak zrobić kotlety jaglane

Kasze gotujemy w osolonej wodzie , studzimy , przekładamy do miski. Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy na cieniutkie paski i dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko , doprawiamy solą i pieprzem . Formujemy kulki , obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy z dwóch stron na odrobinie oleju.
Przygotowujemy sos 
3/4 koncentratu rozrabiamy z wodą , dosypujemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem oraz cukrem i zagotowujemy . sprawdzamy czy nie jest zbyt kwaśne , jeżeli jest to dodajemy jeszcze trochę cukru.
Kotlety układamy na talerzu i polewamy gorącym sosem.
Smacznego!

Opublikowane:
06.05.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz
Zapisz
Zapisz
Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

5 thoughts on “kotlety z kaszy jaglanej smażone na oleju rzepakowym”

  1. Anonimowy pisze:

    Pół opakowania kaszy, ale jakiej wagi?
    Iza

  2. Iga z dietmap pisze:

    czy można przygotować je w piekarniku?

    1. Tak, ale pod warunkiem, że kotlety zostaną najpierw podsmażone. Tak przygotowane kotleciki proszę zalać sosem i zapiec w piekarniku przez 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.