kotlety z kaszy jaglanej
bezglutenowe

Kotlety z kaszy jaglanej i sos z pieczonej dyni

Kotlety z kaszy jaglanej są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych. Kotleciki jaglane są bardzo sycące i naprawdę smaczne. Do kaszy jaglanej dodałam ugotowane jajka i kawałek pora. Do kotletów zrobiłam sos z pieczonej dyni. Wyszedł bardzo gładki i delikatny w smaku, chociaż wyczuwalny był smak pieprzu – nie lubię aż tak delikatnych sosów, wolę kiedy są bardziej wyraźne w smaku. Łącząc kotleciki jaglane z sosem z dyni uzyskałam smaczne dnie, które pozytywnie zaskoczyło nawet mojego małego niejadka.
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bardzo zdrowy i można na nim bezpiecznie smażyć.

Przepis na Kotlety jaglane z sosem z dyni

Składniki na kotlety
8 jaj
1 szklanka surowej kaszy jaglanej
10 cm pora
1 jajko
5 płaskich łyżek bułki tartej
1 łyżka koperku – może być suszony
sól i pieprz do smaku
bułka do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos z dyni
0,5 kg dyni 
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml przegotowanej wody
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
 

Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej 

Jajka gotujemy na twardo. Pora kroimy w kosteczkę, odkładamy na bok. Kaszę wsypujemy na gęste sito, i przelewamy wrzącą wodą trzy razy, aby pozbyć się goryczki. Następnie kaszę gotujemy do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jajka i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o średnich oczkach. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, mieszamy ze zmielonymi jajkami, dosypujemy bułkę tartą, wbijamy surowe jajko, dodajemy pora, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy na gładka masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor.
sos z dyni

 Jak zrobić sos z dyni

Dynię kroimy na średnie
kawałki, posypujemy tymiankiem, papryką, solą i pieprzem i pieczemy w
piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu
ściągamy z dyni skórkę. Kawałki dyni przekładamy do misy blendera (możemy kilka zostawić do ozdoby),
dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy na gładką masę.
Sos przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
solą i pieprzem, papryką i tymiankiem.
Kotlety podajemy polane sosem i posypujemy koperkiem i porem.
Smacznego!

Opublikowane:
26.10.2016
ekspansja smaku

sos z dyni

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close