
Kotlety z kaszy jaglanej i sos z pieczonej dyni
Kotlety z kaszy jaglanej są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych. Kotleciki jaglane są bardzo sycące i naprawdę smaczne. Do kaszy jaglanej dodałam ugotowane jajka i kawałek pora. Do kotletów zrobiłam sos z pieczonej dyni. Wyszedł bardzo gładki i delikatny w smaku, chociaż wyczuwalny był smak pieprzu – nie lubię aż tak delikatnych sosów, wolę kiedy są bardziej wyraźne w smaku. Łącząc kotleciki jaglane z sosem z dyni uzyskałam smaczne dnie, które pozytywnie zaskoczyło nawet mojego małego niejadka.
Stosuję rafinowany olej rzepakowy w swojej kuchni i cenię go za to, że nie tylko podkreśla smak moich potraw, ale także jest bardzo zdrowy i można na nim bezpiecznie smażyć.
Przepis na Kotlety jaglane z sosem z dyni
Składniki na kotlety
8 jaj
1 szklanka surowej kaszy jaglanej
10 cm pora
1 jajko
5 płaskich łyżek bułki tartej
1 łyżka koperku – może być suszony
sól i pieprz do smaku
bułka do panierowania
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos z dyni
0,5 kg dyni
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 ml przegotowanej wody
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku
Jak zrobić kotlety z kaszy jaglanej
Jajka gotujemy na twardo. Pora kroimy w kosteczkę, odkładamy na bok. Kaszę wsypujemy na gęste sito, i przelewamy wrzącą wodą trzy razy, aby pozbyć się goryczki. Następnie kaszę gotujemy do miękkości ok. 20 minut. W tym czasie obieramy jajka i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa, używając sitka o średnich oczkach. Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną, mieszamy ze zmielonymi jajkami, dosypujemy bułkę tartą, wbijamy surowe jajko, dodajemy pora, dodajemy sól i pieprz do smaku i mieszamy na gładka masę. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Jak zrobić sos z dyni
Dynię kroimy na średnie
kawałki, posypujemy tymiankiem, papryką, solą i pieprzem i pieczemy w
piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu
ściągamy z dyni skórkę. Kawałki dyni przekładamy do misy blendera (możemy kilka zostawić do ozdoby),
dodajemy wodę i koncentrat pomidorowy. Całość blendujemy na gładką masę.
Sos przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
solą i pieprzem, papryką i tymiankiem.
Kotlety podajemy polane sosem i posypujemy koperkiem i porem.
Smacznego!
26.10.2016
ekspansja smaku
Zapisz
Może Ci się spodobać

Grochówka z wędzonym boczkiem.
16/01/2016
Cukinia z grilla przepis
19/09/2016
komentarzy 5
Arkadiusz
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂
Ania z ekspansja smaku
Dziękuję bardzo 🙂 Polecam wypróbować 😉
Paulina Pp
Wygląda fantastycznie i zapewne smakuje jeszcze lepiej! Wrzucam w zakładkę do wyprobowania <3
Zapraszam na nowy post:
Margaret
świetny przepis na pyszne kotleciki, wyglądają bardzo apetycznie.
Ania, ekspansja smaku
Dziękuję, i gwarantuję, że jeszcze lepiej smakują 🙂