kotlety z jajek i ryżu szybki obiad

kotlety z jajek i ryżu jpg

Kotlety z jajek i ryżu są równie smaczne, jak kotlety z kalafiora czy kaszy jaglanej. Przygotowanie kotletów z jajek i ryżu jest bardzo szybkie i proste. Jest to tani obiad, którym można nasycić rodzinę. W tym przypadku tani, smaczny i szybki obiad to połączenie idealne i sprawdza się w 100%. Kotleciki z jajek są delikatne w smaku, za oszczą je delikatnie szczypiorek oraz gruboziarnisty pieprz. Kotlety jajeczne można podawać z sosem np. pieczarkowym lub z ketchupem, lub sałatką np. śródziemnomorską. To pożywne danie dla całej rodziny.

Kotlety z jajek i ryżu przepis

składniki:

  • 10 jaj
  • 0,5 kg ryżu
  • 1 szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • bułka tarta

Kotlety z jajek i ryżu sposób przygotowania

Ryż gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Wybieramy dziewięć jajek i je gotujemy na twardo w osolonej wodzie – jedno surowe jajko będzie nam potrzebne jako kleik w masie ryżowo-jajecznej. Wystudzony ryż przekładamy do miski, obrane jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do ryżu. Całość mieszamy, dodajemy ok. pół łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu oraz uprzednio pokrojony szczypiorek – garść szczypiorku zostawiamy do ozdoby kotlecików. Masę dokładnie mieszamy i formujemy zgrabne kotleciki, obtaczamy je bułce tartej i smażymy z obydwu stron na rumiany kolor. Gotowe kotlety z jajek i ryżu podajemy według uznania.

Smacznego!

Zapraszam również do spróbowania pysznych kotletów –  jeżyki

Opublikowane:
27.11.2017
ekspansjasmaku.pl

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.