Kopiec kreta ciasto domowe

Ciasto kopiec kreta jest bardzo popularne. Pyszne czekoladowe ciasto z masą śmietanową i bananami można przygotować na każdą okazję. Uważam, że jest to ciasto, na Boże Narodzenie jest w sam raz. W zasadzie sprawdzi się na każde przyjęcie w tym komunię, urodziny itd. Oprócz tego pysznego ciasta polecam pyszne serowe ślimaczki z ciast francuskiego. Myślę, że większość Was robiła je z „pudełka”. Ten przepis jest na kopiec kreta, który zrobicie sami od podstaw. Jet bardzo proste w przygotowaniu. A efekt? Piorunujący zarówno pod względem wyglądu jak i smaku.
 

Przepis na kopiec kreta

składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 4 duże łyżki kakao
  • 1 szklana mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej

składniki na masę:

  • 5 bananów
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan-fixy
  • kilka kropel soku z cytryny
     

Jak zrobić kopiec kreta

Mąkę mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy po trochu wymieszaną mąkę, olej i mleko. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160 St. C przez ok. 40 minut (ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto upiekło się). Ostudzone ciasto wyjmujemy z tortownicy, ścinamy jego wierzch – ok. 2 cm i wydrążamy środek, tak aby spód miał ok. 2-3 cm grubości. Ściętą górę ciasta kruszymy rękoma, odkładamy na bok.
 

 Przygotowujemy masę

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Banany obieramy ze skórki, kroimy w krążki i skrapiamy sokiem z cytryny. Banany układamy na spodzie ciasta, nakładamy ubitą masę śmietanową w kształt kopca. Wierzch posypujemy pokruszonym uprzednio biszkoptem. Ciasto chłodzimy minimum 2 godziny.
Smacznego!
 

Opublikowane:
09.12.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

5 komentarzy

  1. poradniknetowy napisał(a):

    Bardzo lubię to ciasto, niestety nie mam zbyt wielu okazji, żeby je robić. Połączenie bananów z puszystą masą i kakaowym ciastem jest wprost wyśmienite. Pozdrawiam!

  2. Badylarka Domatorka napisał(a):

    Nigdy tego ciasta nie robiłam. Ciasta z pudełka nie wchodzą w grę, więc z przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu 🙂

  3. Już tyle czasu noszę się z zamiarem zrobienia kopca. Wersja torebkowa jest dobra, ale kto by teraz robił ciasto z torebki 😉

  4. Ania, ekspansja smaku napisał(a):

    Dziewczyny! W takim razie musicie koniecznie spróbować, ciasto jest pyszne, łatwe w wykonaniu, a dodatkowo niesamowicie wygląda 🙂

  1. 27/12/2016

    […] rozpływa się w ustach. Uwielbiam czekoladę i wszystko ci jest z nią związane. W tym przepisie ciasto czekoladowe połączyłam z pyszną masą budyniową, herbatnikami kakaowymi i orzechami. Jak dla […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.