Kokosowe babeczki mufinki

 Od kilku dni chodziło za mną coś słodkiego. Miałam ochotę pójść do sklepu i zaspokoić swoją potrzebę kupując jakieś ciastka ale prowadzę przecież bloga kulinarnego i to byłaby profanacja wobec mojej ekspansji-smaku :). Więc zakasałam rękawy i upiekłam babeczki z kokosem. Pyszne i miękkie ! Jedynym minusem tej kuchennej wariacji było to, że zrobiłam ich za mało i do niedzielnej kawy nie zostało ani jednej babeczki.

Jak zrobić kokosowe babeczki

składniki:
80 g wiórków kokosowych
1,5 szklanki mąki poznańskiej
1 szklanka mleka
1/2 szklanka cukru
1/2 szklanka oleju
4 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 gotowa polewa czekoladowa

Kokosowe babeczki

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Składniki suche czyli: mąka, cukier, proszek do pieczenia, kakao mieszamy ze sobą w misce. Dosypujemy połowę torebki wiórków kokosowych.
Składniki mokre tj : mleko, jajko, olej mieszamy w innej misce. Czekoladę łamiemy na małe kawałeczki.
Łączymy składniki mokre z suchymi za pomocą miksera. Do uzyskanej masy dodajemy
połamaną czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do foremek.
Pieczemy ok 15 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy się upiekło. Jeżeli nie, to pieczemy jeszcze 5 minut.
Czekoladę przygotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Polej nią babeczki i posyp pozostałym kokosem.
Smacznego!

Opublikowane:
22.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.