kluski śląskie z gulaszem

Wczoraj na obiad zrobiłam kluski śląskie z gulaszem wieprzowymKluski wyszły delikatne i sprężyste , a mięsko rozpadało się w ustach. Gulasz wykonałam z wieprzowej łopatki, marchwi, pietruszki, cebulki i przypraw. Bez dodatku proszkowanych
dopełniaczy smaku 🙂 Sos wyszedł ciemny i aromatyczny. Jednym słowem
obiadek bardzo smaczny, który szczerze polecam! Koniecznie sprawdźcie przepis na żeberka.

Przepis na kluski śląskie z gulaszem wieprzowym

składniki na gulasz:
0,5 kg łopatki wieprzowej
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1/3 łyżeczki rozmarynu
1/3 łyżeczki tymianku
1/3 łyżeczki proszkowanego ziela angielskiego
1/3 łyżeczki majeranku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka octu balsamicznego winegret 
600 ml zimnej wody
olej do smażenia
mąka

Jak zrobić kluski śląskie z sosem

Przepis na kluski śląskie znajduje się TUTAJ

Mięso płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym . Odkrawamy tłuste części mięsa. (jeżeli lubicie tłuste mięsko to zostawiacie sobie tłuszczyk ). Łopatkę kroimy w kostkę ok 1,5 cm.  Każdy kawałek obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju , po czym przekładamy mięso do garnka, zalewamy wodą i stawiamy na małym gazie.
Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w piórka, a marchew i pietruszkę w cienkie talarki. Podsmażamy i dodajemy do gotującego się już miska. Dodajemy wszystkie przyprawy i ocet. Dusimy pod przykryciem ok 40 minut. Co jakiś czas mieszamy . Jeżeli dużo wody wyparuje , możemy ją uzupełnić, ale max 200 ml . 
Aby zagęścić sos należy wymieszać łyżkę maki z odrobiną wody i dodać do sosu, zamieszać i spróbować.W razie konieczności możemy doprawić jeszcze solą i pieprzem lub innymi przyprawami wedle upodobania. 
Smacznego!

Opublikowane:
10.03.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Franio napisał(a):

    Kluski z gulaszem to też dobre rozwiązanie, serdecznie polecam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.