Kiełbaski w cieście francuskim przekąska na zimno i ciepło

Małe, cienkie kiełbaski posypane żółtym serem i zawinięte w pyszne, kruche ciasto francuskie to bardzo apetyczny dodatek, który można przyrządzić na każdą imprezę. Kiełbaski w cieście są bardzo smaczne zarówno podane na zimno jak i na ciepło. U mnie w domu kiełbaski znalazły wielbicieli zarówno wśród dzieci jak i dorosłych. Przygotowuje je podczas wszelkich imprez okolicznościowych w tym imprezy kinderbal – dzieci je uwielbiają. Przekąskę można również przygotować bez okazji, a czas jaki trzeba poświęcić na przygotowanie tego posiłku wynosi zaledwie 30 minut. Kiełbaski można zastąpić parówką.

Przepis na kiełbaski w cieście francuskim

składniki:
1 ciasto francuskie
15 kiełbasek np. roztoczańskich lub parówki
10 dag sera żółtego

Jak zrobić kiełbaski w cieście

Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Nastawiamy piekarnik na 180 st.C. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy podłużnie na trzy części a następnie na pięć tak aby w efekcie końcowym wyszło nam 15 kwadracików. Na każdy kwadrat sypiemy trochę sera, układamy kiełbaskę i zawijamy. Gotowe kiełbaski układamy na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem pergaminowym posmarowanym olejem i posypanym mąką. Blaszkę z kiełbaskami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut- aż się ciasto zarumieni. Wyjmujemy, studzimy.
Smacznego!

Opublikowane:
03.10.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Orzeszkowe Pole napisał(a):

    Bardzo fajny i prosty przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.