
Kandyzowana skórka z pomarańczy
Kandyzowana skórka z pomarańczy najbardziej smakuje mi w serniku wiedeńskim. Nie wyobrażam sobie tego właśnie ciasta bez skórki pomarańczy 🙂 Chociaż, kiedy piekę makowca lub robię paschę to również używam skórki pomarańczowej! Kandyzowana skórka pomarańczowa to mój Must Have w tradycyjnych wypiekach. Przepis jest prosty, nie zajmuje dużo czasu, a efekt? Skórka jest smaczna, słodka i chrupka 🙂
Kandyzowana skórka z pomarańczy
składniki:
1 kg pomarańczy
2 szklanki cukru
1/3 szklanka wody
Kandyzowana skórka z pomarańczy sposób wykonania
Pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie. Owoce musimy sparzyć wrzącą wodą więc umieszczamy je w durszlaku i polewamy wrzątkiem z czajnika. Pomarańcze kroimy w ósemki, wyciągamy miąższ który przeznaczamy do konsumpcji :), usuwamy nożykiem białą część ze skórek i kroimy w małą kosteczkę. Następnie w rondelku mieszamy wodę z cukrem dodajemy skórki i gotujemy (smażymy) na najmniejszym ogniu ok 30 minut pilnując aby się nie przypaliła. Wystudzoną skórkę przekładamy do słoiczka. Skórkę przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.
Smacznego!
10.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

przepis na jędrne kopytka
Może Ci się spodobać

Smażone jabłka z cynamonem
17/02/2016
Sos pieczarkowy
11/09/2017
komentarze 2
farhana
I will try, it Seems yummy and your site all recipes is very delicious. Thanks for sharing all this amazing recipes.
Ania z ekspansja smaku
thank you very much for your kind words 🙂