Kandyzowana skórka z pomarańczy
dodatki,  przetwory

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Kandyzowana skórka z pomarańczy najbardziej smakuje mi w serniku wiedeńskim. Nie wyobrażam sobie tego właśnie ciasta bez skórki pomarańczy 🙂 Chociaż, kiedy piekę makowca lub robię paschę to również używam skórki pomarańczowej! Kandyzowana skórka pomarańczowa to mój Must Have w tradycyjnych wypiekach. Przepis jest prosty, nie zajmuje dużo czasu, a efekt? Skórka jest smaczna, słodka i chrupka 🙂

Kandyzowana skórka z pomarańczy

składniki:
1 kg pomarańczy
2 szklanki cukru
1/3 szklanka wody
 

Kandyzowana skórka z pomarańczy sposób wykonania

Pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie. Owoce musimy sparzyć wrzącą wodą więc umieszczamy je  w durszlaku i polewamy wrzątkiem z czajnika. Pomarańcze kroimy w ósemki, wyciągamy miąższ który przeznaczamy do konsumpcji :), usuwamy nożykiem białą część ze skórek i kroimy w małą kosteczkę. Następnie w rondelku mieszamy wodę z cukrem dodajemy skórki i gotujemy (smażymy) na najmniejszym ogniu ok 30 minut pilnując aby się nie przypaliła. Wystudzoną skórkę przekładamy do słoiczka. Skórkę przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.
Smacznego!

Opublikowane:
10.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close