Menu

Kandyzowana skórka z pomarańczy

Kandyzowana skórka z pomarańczy najbardziej smakuje mi w serniku wiedeńskim. Nie wyobrażam sobie tego właśnie ciasta bez skórki pomarańczy 🙂 Chociaż, kiedy piekę makowca lub robię paschę to również używam skórki pomarańczowej! Kandyzowana skórka pomarańczowa to mój Must Have w tradycyjnych wypiekach. Przepis jest prosty, nie zajmuje dużo czasu, a efekt? Skórka jest smaczna, słodka i chrupka 🙂

Kandyzowana skórka z pomarańczy

składniki:
1 kg pomarańczy
2 szklanki cukru
1/3 szklanka wody
 

Kandyzowana skórka z pomarańczy sposób wykonania

Pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie. Owoce musimy sparzyć wrzącą wodą więc umieszczamy je  w durszlaku i polewamy wrzątkiem z czajnika. Pomarańcze kroimy w ósemki, wyciągamy miąższ który przeznaczamy do konsumpcji :), usuwamy nożykiem białą część ze skórek i kroimy w małą kosteczkę. Następnie w rondelku mieszamy wodę z cukrem dodajemy skórki i gotujemy (smażymy) na najmniejszym ogniu ok 30 minut pilnując aby się nie przypaliła. Wystudzoną skórkę przekładamy do słoiczka. Skórkę przechowujemy w lodówce lub zamrażarce.
Smacznego!

Opublikowane:
10.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , ,

2 thoughts on “Kandyzowana skórka z pomarańczy”

  1. farhana pisze:

    I will try, it Seems yummy and your site all recipes is very delicious. Thanks for sharing all this amazing recipes.

    1. thank you very much for your kind words 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.