Kapusta zasmażana sałatka do obiadu

Kapusta zasmażana z cebulką i kminkiem jest bardzo fajnym dodatkiem obiadowym, który można podać do wszystkich mięs. Bardzo lubię kapustę i tak przygotowaną zjadam czasami samą jako przekąskę. Przepis jest fajny, szybki i banalnie prosty w wykonaniu. Do kapusty dodałam tylko cebulę, kmin rzymski oraz sól i pieprz do smaku. Kapustka wyszła pyszna, podałam ją do bitek z indyka. Nie musicie mieć młodej kapusty. Ja użyłam starej i sałatka była bardzo dobra. O tej porze roku ciężko jest dostać młodą kapustę, dlatego podpowiem Wam co należy zrobić aby stara kapusta szybko zrobiła się miękka. Koniecznie spróbujcie:)

Kapusta zasmażana 

składniki:
1/2 główki kapusty
1 cebula
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki pieprzu
50 olej do smażenia

Jak zrobić kapustę zasmażaną?

Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem tak aby woda dokładnie przykryła kapustę i odstawiamy na 15- 20 minut żeby zmiękła. Cebulę kroimy w kosteczkę. Kapustę odcedzamy. Cebulę smażymy na złoty kolor, dodajemy kapustę podsmażamy 2 minutki dolewamy wodę, mieszamy dodajemy kmin, sól i pieprz, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 15 minut. Jeżeli kapusta po tym czasie jest jeszcze twarda to dusimy jeszcze przez 5 minut. 
Smacznego!

Opublikowane:
12.11.2016
ekspansja smaku

 

 
 

 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Felicia napisał(a):

    I love your blog. I want to try some of your recipes! Please look at my blog:
    feliciasfolkart.blogspot.com

  1. 16/01/2017

    […] będzie jeszcze bardziej dietetyczne. Ale uważam, że filety z kurczaka są ok. Obiad podałam z sałatką z zasmażanej białej kapusty. Obiad powinien również dobrze smakować z sałatką z kapusty kiszonej lub z ćwikłą. A wy z […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.