kapusniak
zupy

Kapuśniak Babuni z miękkimi ziemniakami

Kapuśniak któż go nie zna? Idealna zupa kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dla wielu z nas kojarzy się z jazdą na sankach i powrotem do domu w przemokniętych ubraniach oraz Babcią , która rozgrzewała nas kapuśniakiem. Oj! Odpłynęłam w wspomnieniach z dzieciństwa 🙂 Kapuśniak
jest smaczny, a co najważniejsze ziemniaki są mięciutkie, a nie gumiaste jak w większości przepisów. Dlaczego ? Dzięki jednemu prostemu sposobowi! Polecam bardzo mocno tę pyszną zupę.

Kapuśniak

składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
30 dkg żeberek
10 dkg boczku
1 marchewka
3-4 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
 

Jak ugotować kapuśniak

Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy garnek na gazie  i dodajemy kiszoną kapustę wraz z marchewką , cebulą i przyprawami. Boczek kroimy w małą kosteczkę , podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnczku. Odcedzić i odstawić.
Kapuśniak powinien gotować się ok 1,5 godziny na wolnym ogniu do momentu aż mięsko w żeberkach będzie miękkie. Po ugotowaniu połączyć z ziemniakami zaraz przed podaniem.
Smacznego!

Opublikowane:
11.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close