Kapuśniak Babuni z miękkimi ziemniakami

Kapuśniak któż go nie zna? Idealna zupa kiedy za oknem pogoda nas nie rozpieszcza. Dla wielu z nas kojarzy się z jazdą na sankach i powrotem do domu w przemokniętych ubraniach oraz Babcią , która rozgrzewała nas kapuśniakiem. Oj! Odpłynęłam w wspomnieniach z dzieciństwa 🙂 Kapuśniak
jest smaczny, a co najważniejsze ziemniaki są mięciutkie, a nie gumiaste jak w większości przepisów. Dlaczego ? Dzięki jednemu prostemu sposobowi! Polecam bardzo mocno tę pyszną zupę.

Kapuśniak

składniki:
0,5 kg kiszonej kapusty
30 dkg żeberek
10 dkg boczku
1 marchewka
3-4 ziemniaki
1 cebula
2 liście laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
 

Jak ugotować kapuśniak

Żeberka płuczemy, przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Nastawiamy garnek na gazie  i dodajemy kiszoną kapustę wraz z marchewką , cebulą i przyprawami. Boczek kroimy w małą kosteczkę , podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie w osobnym garnczku. Odcedzić i odstawić.
Kapuśniak powinien gotować się ok 1,5 godziny na wolnym ogniu do momentu aż mięsko w żeberkach będzie miękkie. Po ugotowaniu połączyć z ziemniakami zaraz przed podaniem.
Smacznego!

Opublikowane:
11.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Kapuśniak to jedna z moich ulubionych zup – pycha 🙂

  1. 01/03/2017

    […] które smakuje wyśmienicie. Można je podać z barszczem czerwonym, lub zjeść jako samodzielny obiad. Nie ukrywam jednak, że paszteciki najlepiej smakują z barszczykiem. Same są troszkę mulące, […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.