Jędrne kiszone ogórki na zimę

Sezon ogórkowy już się kończy, a ja dopiero zrobiłam kilkanaście słoików na zimę. Kiszone ogórki na zimę są jednymi z moich ulubionych przetworów. Z kwaszonych ogórków robię zupę ogórkową ale najczęściej używam ich jako dodatek do obiadu w postaci sałatki. Ogórki kiszone najlepiej smakują z kotletem mielonym albo schabowym. 
Ten przepis na ogórki kiszone jest moim ulubionym. Zwykły, bez dziwnych dodatków. Oprócz ogórków do słoiczków dodaję ząbek czosnku, chrzan, ziarenka kolendry i kwiat kopru. Słoiki zalewam chłodną, uprzednio zagotowaną zalewą z wody i soli. Nie pasteryzuje gotowych słoiczków, jedynie dokręcam jeszcze raz pokrywki po upływie ok 12 godzin od zrobienia przetworów. 

Przepis na kwaszone ogórki

składniki:
1 kg ogórków
3-4 ząbki czosnku
3-4 kawałki chrzanu ok 2 cm 
3-4 kwiaty kopru
kilkanaście ziarenek kolendry
składniki na zalewę:
1 litr wody
2 łyżki soli

Jak zrobić ogórki kiszone

Składniki na zalewę gotujemy, odstawiamy. Słoiki i pokrywki myjemy, wyparzamy.  Czosnek obieramy. Ogórki płuczemy, układamy ciasno w słoiczkach. Do każdego słoika dodajemy po jednym ząbku czosnku, kwiecie kopru, kawałku chrzanu, dosypujemy 3-5 ziarenek kolendry. Słoiczki zalewamy zalewą, zwracając przy tym uwagę na ogórki- muszą być całe zanurzone, inaczej się zepsują. Słoiki mocno zakręcamy i odstawiamy na bok. Po upływie ok. 12 godzin sprawdzamy czy pokrywki nie popuściły, jeśli tak to dokręcamy.
Gotowe przetwory odstawiamy do zacienionego miejsca. Można spożywać po upływie ok 30 dni.
Smacznego!

Opublikowane:
11.08.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

6 komentarzy

  1. Monika Rehmus napisał(a):

    Mnie ciekawi zawsze to, że co kobieta to inny przepis na ogórki. Twoje zapewne są smaczne! 😀

    MNQ – Sopot By Night

  2. Projekt Narzeczeni napisał(a):

    AAA, szukałam jakiegoś dobrego i sprawdzonego przepisu! Jutro szoruję do sklepu. Dziękuje! 🙂

    Zajrzyj do nas na wishliste jesień zima 🙂

    http://www.projekt-nn.blogspot.com

  3. Malinowy Nos Przepisy napisał(a):

    Wydawać by się mogło, że kiszenie ogórków to żadna filozofia, ale nie zawsze wychodzą dobre ;/ Czasami są puste w środku, innym razem zbyt miękkie albo gorzkawe. I to fakt, każda pani domu robi je trochę inaczej niż sąsiadka : ) U nas zawsze zalewało się zimną zalewą i pasteryzowało, ale w tym roku zmieniłam przepis i zalewałam gorącą solanką, a słoiki odwróciłam do góry dnem. U Ciebie jest zimna zalewa i bez pasteryzacji, więc ogórki muszą wyjść jędrne i chrupiące : ) Pozdrawiam

    • dokładnie, każda z nas ma swój ulubiony sposób:) ja robię zawsze tak i ogórki zawsze wychodzą. Od czasu do czasu trafi się jakiś trefny słoiczek ale to poprzez nieszczelność zakrętki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.