jak zrobić tort samochód

Jak zrobić tort samochód? Na pierwszy rzut oka mogłoby się to wydawać skomplikowane, jednak w praktyce nie jest tak źle. Trzeba tylko pokombinować z wycinaniem biszkoptów i wspomóc się wykałaczkami. Wierzch tortu można ozdobić za pomocą masy cukrowej albo zwykłą masą np. śmietanową. W obu przypadkach polecam barwniki tzw. suche, które nie rozrzedzą dodatkowo masy. Jak widzicie tort nie jest idealny, ale radość syna była ogromna. Wydaje mi się, że to jest najważniejsze :).

Jak zrobić tort samochód

Masa cukrowa składniki :
80 dkg cukru pudru
10 dkg glukozy
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
15 dkg margaryny

Jak zrobić masę cukrową

Żelatynę wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą – czekamy aż spęcznieje, zajmie to ok 5 minut. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez 10 sekund( jeżeli nie mamy mikrofalówki możemy żelatynę podgrzać w garnuszku na kuchence). Po podgrzaniu wsypujemy do żelatyny glukozę i energicznie mieszamy, przelewamy  na stolnicę i dosypujemy stopniowo cukier puder ciągle mieszając. Kiedy masa nie przestaje chłonąć cukier puder, dodajemy również stopniowe margarynę. Wyrobioną masę możemy zabarwić na dowolny kolor. Gotową masę przechowujemy w temperaturze pokojowej, zawiniętą w foli aby nie wyschła. Jeżeli masa cukrowa jest zbyt twarda możemy ją delikatnie podgrzać w mikrofalówce przez ok 5 sekund lub/też dodać jeszcze margaryny.
*Jeżeli masę będziemy robić tylko w jednym kolorze, barwnik możemy dodać bezpośrednio do rozpuszczonej żelatyny przed dodaniem glukozy.
 

masa cukrowa
masa cukrowa

 
Biszkopt orzechowy składniki ( duża blacha prostokątna) :
35 dkg orzechów włoskich
14 jaj
1 szklanka cukru
1 i 1/4 szklanka bułki tartej
1 cukier waniliowy
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki tortowej
 

biszkopt
składniki na biszkopt

  Jak zrobić biszkopt orzechowy

Orzechy mielimy w maszynce. W misce łączymy ze sobą bułkę tartą, mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym. Oddzielamy białka jaj od żółtek. Białka ubijamy z cukrami.
 

składniki
piana z białek

 Do ubitej piany wlewamy żółtka i mieszamy drewnianą łyżką. Do powstałej masy wsypujemy stopniowo suche składniki ciągle mieszając. Gotową masę biszkoptową wlewamy do brytfanki wysmarowanej margaryną i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 35-40 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
*Ponieważ każdy piekarnik piecze w swoim tempie, po 30 minutach najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem ( wykałaczką ) , czy biszkopt jest już upieczony. Jeżeli patyczek jest suchy to wyciągamy biszkopt z piekarnika.
Masa śmietanowa z serkiem mascarpone – przepis :
800 ml śmietanki 30%
3 serki mascarpone po 200 ml
2 łyżki cukru pudru

Jak zrobić masę śmietanową

Ubijamy śmietanę mikserem. Gdy mamy już prawie ubitą dodajemy stopniowo cukier puder. Następnie bitą śmietanę mieszamy drewnianą łyżką z serkiem mascarpone.
Sposób złożenia najlepiej widać na tym zdjęciu :

 
 
tort
tort samochód
tort samochód
tort samochód
 
 * Uwaga *

Masa śmietanowa rozpuszcza masę cukrową dlatego przed położeniem masy cukrowej smarujemy tort masą budyniową ( ja użyłam gotowej masy karpatkowej)
 

tort samochód
wycinamy w miejscu szyb srebrną masę i wklejamy ciemniejszą

 Gotowy tort Delorean 😉

Smacznego!

Opublikowane:
05.10.2016
ekspansjasmaku.pl

 

auto z ciasta
tort auto

 

 

Zapisz

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.