Jak zrobić budyń w domu ?

Jeżeli lubicie budyń waniliowy , a staracie się unikać dodatków chemicznych w pożywieniu to polecam ten przepis. Budyń jest pyszny i gęsty z waniliową nutą i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z  owocami np porzeczkami 🙂 Czas przygotowania domowego budyniu nie zajmuje więcej czasu od przygotowania wersji ze sklepu ( no może 30 sekund dłużej :)) Przepis jest na dużą porcję dla 3-4 osób . Budyń waniliowy może posłużyć jako deser lub jako składnik do kremów np Karpatki. Pierwszy raz kiedy robiłam sama go w domu obawiałam się że minie wyjdzie. Jednak moje wszelkie wątpliwości okazały się nie słuszne. Polecam! Myślę, że po wypróbowaniu domowego budyniu już nigdy nie sięgniecie po gotowy wyrób w proszku!
Polecam również przepis na domowe śliwki w czekoladzie.

Przepis na domowy budyń

składniki:
750 ml mleka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka masła

Jak zrobić budyń w domu waniliowy

Odlewamy 500 ml mleka do garnuszka, dodajemy oba cukry, jedną łyżkę masła i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając. W małej salaterce mieszamy ze sobą pozostałe mleko z mąką i żółtkami  – do całkowitego rozpuszczenia się składników. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego naszą mieszankę z salaterki i intensywnie mieszamy aż ładnie się budyń zagęści.
Smacznego!

Opublikowane:
08.03.2016
ekspansjasmaku.pl


 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

11 komentarzy

  1. skosztuj.to napisał(a):

    Super pomysł! 🙂

  2. Biegun Wschodni napisał(a):

    Oj tak, warto. Ja staram się nie korzystać z gotowców, a budyń jest jednym z tych przysmaków, które można łatwo przygotować samemu

  3. Kasia Troszok napisał(a):

    jestem po gastronomnie więc znam go już jakiś czas 🙂 potwierdzam znacznie smaczniejszy od gotowca i bez zbędnej chemii 🙂 pozdrawiam rekodzielo-kasi.blogspot.com

  4. Katsunetka napisał(a):

    Kiedyś próbowałam robić budyń bez gotowego proszku. Coś mi wtedy nie wyszło. Długo nie próbowałam potem, ale czas na zmianę. Mam wrażenie, po Twoim przepisie, że to banalnie proste.

  5. Przepis super i będę często gotowała taki budyń.Taki budyń jest o niebo lepszy bo domowy.

  1. 27/02/2017

    […] elastyczne danie. Możemy je przyrządzić jako drugie danie, śniadanie podwieczorek lub jako deser. U mnie, zazwyczaj zajadamy się racuchami po pierwszym daniu który jest w postaci jakiejś […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.