
Jak zrobić budyń w domu ?
Jeżeli lubicie budyń waniliowy , a staracie się unikać dodatków chemicznych w pożywieniu to polecam ten przepis. Budyń jest pyszny i gęsty z waniliową nutą i w dodatku bardzo prosty w przygotowaniu. Mi najlepiej smakuje z owocami np porzeczkami 🙂 Czas przygotowania domowego budyniu nie zajmuje więcej czasu od przygotowania wersji ze sklepu ( no może 30 sekund dłużej :)) Przepis jest na dużą porcję dla 3-4 osób . Budyń waniliowy może posłużyć jako deser lub jako składnik do kremów np Karpatki. Pierwszy raz kiedy robiłam sama go w domu obawiałam się że minie wyjdzie. Jednak moje wszelkie wątpliwości okazały się nie słuszne. Polecam! Myślę, że po wypróbowaniu domowego budyniu już nigdy nie sięgniecie po gotowy wyrób w proszku!
Polecam również przepis na domowe śliwki w czekoladzie.
Przepis na domowy budyń
składniki:
750 ml mleka
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka masła
Jak zrobić budyń w domu waniliowy
Odlewamy 500 ml mleka do garnuszka, dodajemy oba cukry, jedną łyżkę masła i gotujemy na małym gazie co jakiś czas mieszając. W małej salaterce mieszamy ze sobą pozostałe mleko z mąką i żółtkami – do całkowitego rozpuszczenia się składników. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego naszą mieszankę z salaterki i intensywnie mieszamy aż ładnie się budyń zagęści.
Smacznego!
08.03.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

Babka zebra ciasto wielkanocne

kluski śląskie z gulaszem
Może Ci się spodobać

bezglutenowe ciasto orzechowe z bezą i bakaliami
02/05/2016
Deser z nasionami Chia migdałami i winogronem
20/10/2016
komentarzy 11
skosztuj.to
Super pomysł! 🙂
Ania z ekspansja smaku
dziękuję , polecam 🙂
Biegun Wschodni
Oj tak, warto. Ja staram się nie korzystać z gotowców, a budyń jest jednym z tych przysmaków, które można łatwo przygotować samemu
Ania z ekspansja smaku
Biegunie Wschodni też tak uważam :)Czas przygotowanie tego budyniu trwa tyle samo co wersji "kupnej"
Kasia Troszok
jestem po gastronomnie więc znam go już jakiś czas 🙂 potwierdzam znacznie smaczniejszy od gotowca i bez zbędnej chemii 🙂 pozdrawiam rekodzielo-kasi.blogspot.com
Ania z ekspansja smaku
Kasiu masz rację, w końcu wiesz co piszesz :)Twojego bloga chętnie odwiedzę 🙂
Katsunetka
Kiedyś próbowałam robić budyń bez gotowego proszku. Coś mi wtedy nie wyszło. Długo nie próbowałam potem, ale czas na zmianę. Mam wrażenie, po Twoim przepisie, że to banalnie proste.
Ania z ekspansja smaku
Katsunetko, spróbuj i daj znać jak Ci poszło. Wierzę w to że budyń wyszedł Ci na pewno taki jak powinien 🙂
https://edytaknop.blogspot.com/
Przepis super i będę często gotowała taki budyń.Taki budyń jest o niebo lepszy bo domowy.
Ania z ekspansja smaku
Edytko, dziękuję. Masz rację, posiłki przygotowane samemu od podstaw są duże lepsze od gotowców 🙂
Pingback: