Jak gotować brokuły?

Jak gotować  brokuły aby ich nie rozgotować ? Chcemy aby brokuły  były jędrne i nie rozpadały się po wyjęciu z wody. To oczywiste. Nikomu raczej nie będzie smakowała zielona papka dodana do obiadu. Sprawdźcie ten sposób na gotowanie brokułów i cieszcie się apetycznym widokiem dania oraz jego walorami smakowymi :).
Polecam również przepis jak ugotować warzywa aby nie straciły koloru klik

Jak gotować brokuły

Nastawiamy garnek na gazie zalany do połowy wodą. Brokuły płuczemy dzielimy na różyczki. Gotującą wodę solimy 1 płaską łyżeczką i dodajemy szczyptę cukru. Do wrzącej wody wrzucamy brokuły i gotujemy 5 – 7 minut. 
Ugotowane brokuły wyciągamy łyżką cedzakową na durszlak a następnie kilka sekund hartujemy zimną wodą. 
Smacznego!

Opublikowane:
08.02.2016
ekspansjasmaku.pl
 

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Kinga Borkowska napisał(a):

    Jeszcze nie zdarzyło mi się rozgotować brokuły czy inne warzywa, ale Twoje rady na pewno przydadzą się początkującym kucharzom. Pozdrawiam 🙂

  2. Myślę że wiele osób dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem , dlatego takie proste rady mogą stać się bezcenne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.