Jak nie zwarzyć masy na bazie masła ?

Bardzo lubię ciasta z kremem na bazie masła. Szczególnie masy te ucierane na parze. Nie pogardzę też ciastem z masą budyniową ucieraną z masłem. Wiem, że owe słodkie dobrodziejstwa  nie należą do dietetycznych ale co zrobić, chęć łasuchowania jest większa od zdrowego rozsądku 🙂
Wracając do tytułu, kremy na bazie masła są łatwe do wykonania. Składają się z prostych składników, dostępnych w każdym sklepie. Nawet u mnie na wsi 🙂 
Aby takie masy zawsze wychodziły aksamitne i nie ważyły się należy trzymać się dwóch żelaznych zasad.

Jak nie zwarzyć masy?

1. Masło używane do kremu musi mieć zawsze pokojową temperaturę. Najlepiej wyjąć je z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem pieczenia.
2. Składniki które będziemy łączyć z masłem muszą być chłodne a najlepiej w tej samej temperaturze co masło.
 

Mam nadzieje że te proste zasady jak nie zważyć masy ułatwią wam życie.

Ja stosuję się do tych zasad i mogę szczerze napisać że działają. Skorzystałam z nich  na przykład ostatnio podczas wykonania kremu do karpatki, która wyszła przepyszna. 
Powodzenia!
Tutaj znajdziecie przepis na te pyszne ciasto : domowa karpatka

 

Powodzenia!

Opublikowane:
18.01.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.