
jabłecznik biszkoptowy z śmietanową pianką

Jeżeli jednak masz ochotę na szarlotkę to koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis SZARLOTKA
Jabłecznik z pianką
składniki na biszkopt:
8 jaj
1 cukier waniliowy
120 g cukru
10 dkg mąki pszennej
6 dkg mąki ziemniaczanej
składniki na masę jabłkową:
8 dużych jabłek
4 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki cukru
składniki na krem śmietanowy:
0,5 l śmietanki 30%
4-5 łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
trochę wody
cynamon do posypania na wierzch
Jak upiec jabłecznik
Całe jajka wbijamy do głębokiej miski, dodajemy cukry i ubijamy do białości na puszysta masę. Obie mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 20 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Przygotowujemy masę jabłkową
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę i dusimy z dodatkiem cukru w garnku o szerokim dnie na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeżeli jabłka puszczą mało soku możemy dolać trochę wody aby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, żelatynę i energicznie mieszamy. Jabłka miksujemy na gładka masę.
Krem śmietanowy
Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml gorącej wody. Aby się dobrze rozpuściła musimy ją dobrze wymieszać, najlepiej ok 1 minuty.
Schłodzoną śmietankę ubijamy po czym dodajemy cukier puder. Wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietanki. Aby krem się nie zważył, przed dodaniem żelatyny do kremu, możemy ją zahartować poprzez dodanie do niej kilku łyżek śmietanki.
Składamy ciasto
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy musem jabłkowym. Na wierzch kładziemy śmietanową piankę. Jabłecznik schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Smacznego!
28.04.2016
ekspansja-smaku
Zapisz

Zupa jarzynowa na bulionie drobiowym

Pasztet z ryby np: leszcza
Może Ci się spodobać

Tort orzechowy z masą kawową
07/12/2015
Tort z orzechów laskowych z masą orzechową
14/12/2016
komentarzy 6
pat selene
o kurcze jakie pysznosci
http://happinessismytarget.blogspot.com/
naszlakusmaku
takie ciasto musi być przepyszne! 🙂 uwielbiam ciasta z jabłkami 🙂
Anonimowy
Jakie wymiary blachy??
Ania z ekspansja smaku
blaszka w której piekłam nie była duża ok 30×25
Anonimowy
a mozna uzyc gotowej masy jabłkowej ?
Ania z ekspansja smaku
tak , oczywiście można użyć gotowej masy z jabłek 🙂