jabłecznik
ciasta i torty

jabłecznik biszkoptowy z śmietanową pianką

jabłecznik
Najpopularniejszym ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Ja jednak dzisiaj proponuję jabłecznik z musem jabłkowym i kremem śmietanowym. Ciasto jest delikatne i puszyste a poprzez dodanie wanilii samo w sobie jest smaczne. Jednak dzięki jabłkowej wkładce i puszystej, słodkiej śmietanowej piance smakuje na prawdę wyśmienicie. Śmiało można je podać gościom podczas jakiejś rodzinnej uroczystości. Biszkopt upiekłam taki sam, jaki piekę na roladę. Jest bardziej delikatny, od biszkoptu pieczonego np: do tortu. Jabłka obrałam i udusiłam wraz z dodatkiem aromatycznego cynamonu, a następnie zmiksowałam na gładką masę. Śmietanę 30 %  ubiłam, udekorowałam nią wierzch ciasta i przed podaniem posypałam cynamonem. Lubię takie proste, a zarazem ładnie wyglądające i jeszcze lepiej smakujące ciasta 🙂

Jeżeli jednak masz ochotę na szarlotkę to koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis SZARLOTKA

Jabłecznik z pianką

składniki na biszkopt:

8 jaj
1 cukier waniliowy
120 g cukru
10 dkg mąki pszennej
6 dkg mąki ziemniaczanej

składniki na masę jabłkową:

8 dużych jabłek
4 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki cukru

 

składniki na krem śmietanowy:

0,5 l  śmietanki 30%
4-5 łyżeczek cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
trochę wody
cynamon do posypania na wierzch

Jak upiec jabłecznik

Całe jajka wbijamy do głębokiej miski, dodajemy cukry i ubijamy do białości na puszysta masę. Obie mąki mieszamy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Ciasto przekładamy do brytfanki i pieczemy przez 20 minut, w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.


Przygotowujemy masę jabłkową
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w małą kostkę i dusimy z dodatkiem cukru w garnku o szerokim dnie na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Jeżeli jabłka puszczą mało soku możemy dolać trochę wody aby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia dodajemy cynamon, żelatynę i energicznie mieszamy. Jabłka miksujemy na gładka masę.

 

Krem śmietanowy

Żelatynę rozpuszczamy w  50 ml gorącej wody. Aby się dobrze rozpuściła musimy ją dobrze wymieszać, najlepiej ok 1 minuty.
Schłodzoną śmietankę ubijamy po czym dodajemy cukier puder. Wystudzoną żelatynę dodajemy do śmietanki. Aby krem się nie zważył, przed dodaniem żelatyny do kremu, możemy ją zahartować poprzez dodanie do niej kilku łyżek śmietanki.
Składamy ciasto
Wystudzony biszkopt przekrawamy na pół i przekładamy musem jabłkowym. Na wierzch kładziemy śmietanową piankę. Jabłecznik schładzamy w lodówce przez minimum 12 godzin. Przed podaniem posypujemy cynamonem.
Smacznego!

Opublikowane:
28.04.2016
ekspansja-smaku

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarzy 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close