Grochówka z wędzonym boczkiem.

 

Grochówka jest jedną z moich ulubionych potraw. Uwielbiam kiedy po kuchni unosi się zapach wędzonego boczku. Gotowana na wolnym ogniu nabiera pełni smaku i groch rozgotowuje się bez przypalenia. Fajne jet też to że grochu łuskanego nie musimy wcześniej namaczać, tak jak jest to w przypadku fasoli (Jaśka ). To najlepsza grochówka jaką jadłam. Jest aksamitna i smaczna a do tego bardzo pożywna.

Jeżeli nie lubisz zupy grochowej to sprawdź przepis na : krem z jarzyn i grzankami

Grochówka przepis

składniki :

200 g wędzonego żeberka
ok. 200 g wędzonego boczku
5  ziemniaków  
250 g żółtego, łuskanego grochu
1 marchew
1 cebula
1/2 pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku 
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 -6 kulek czarnego pieprzu 
sól według uznania
2 litry wody 

Grochówka wykonanie

Kroimy boczek w plasterki lub kostkę i razem z żeberkami wkładamy do garnka dosypujemy groch i zalewamy wodą. Dodajemy pieprz w ziarenkach,ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotujemy na małym ogniu. W między czasie obieramy warzywa i ziemniaki oraz marchew kroimy w kostkę (marchew w małą). Pietruszkę należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy warzywa do gotującego się grochu z wędzonką. Siekamy drobniutko czosnek i również dodajemy go do zupy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i majerankiem.
Ważne! 
Zupa grochowa jest gotowa do spożycia kiedy groch się całkowicie rozgotuje. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać do niej przegotowanej wody aby ją rozrzedzić. 
 
Smacznego !

Opublikowane:
16.01.2016
ekspansjasmaku.pl

 
 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. 03/01/2017

    […] Dzisiaj na obiad zrobiłam pyszne pierogi ruskie. Czasami do farszu dodaję koperek lub boczek ale nie dzisiaj. Zamówienie było na klasyczne ruskie więc trzeba było je przyjąć i wykonać Efekt : bardzo smaczne , pachnące cebulką pierożki.    Tak sobie myślę , że dla większości z Was zrobienie pierogów ruskich to żaden problem ale wiem że czytają mojego bloga również Ci którzy chętnie skorzystają z tego przepisu .  Jeżeli jednak nie masz ochoty na pierogi ruskie zobacz przepis na grochówkę […]

  2. 22/03/2017

    […] Fasolka po bretońsku, pyszna, sycąca zupa. Główne składniki to fasola np: piękny jaś i kiełbaska. Smak fasolki jest intensywny i wyrazisty. Gotuje się ją szybko pod warunkiem, że zamoczymy fasolę dzień wcześniej (wieczorem). Fasolka jest tą zupą, którą można naprawdę porządnie się najeść. Warzywa strączkowe mają to do siebie, że długo wypełniają nasz brzuszek, dlatego przez kilka godzin nie będziemy głodni. Jeżeli nie masz czasu na zabawę w namaczanie fasoli sprawdź przepis na grochówkę na wędzące. […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.