
Grochówka z wędzonym boczkiem.
Grochówka jest jedną z moich ulubionych potraw. Uwielbiam kiedy po kuchni unosi się zapach wędzonego boczku. Gotowana na wolnym ogniu nabiera pełni smaku i groch rozgotowuje się bez przypalenia. Fajne jet też to że grochu łuskanego nie musimy wcześniej namaczać, tak jak jest to w przypadku fasoli (Jaśka ). To najlepsza grochówka jaką jadłam. Jest aksamitna i smaczna a do tego bardzo pożywna.
Jeżeli nie lubisz zupy grochowej to sprawdź przepis na : krem z jarzyn i grzankami
Grochówka przepis
składniki :
200 g wędzonego żeberka
ok. 200 g wędzonego boczku
5 ziemniaków
ok. 200 g wędzonego boczku
5 ziemniaków
250 g żółtego, łuskanego grochu
1 marchew
1 cebula
1/2 pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 -6 kulek czarnego pieprzu
sól według uznania
2 litry wody
Grochówka wykonanie
Kroimy boczek w plasterki lub kostkę i razem z żeberkami wkładamy do garnka dosypujemy groch i zalewamy wodą. Dodajemy pieprz w ziarenkach,ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotujemy na małym ogniu. W między czasie obieramy warzywa i ziemniaki oraz marchew kroimy w kostkę (marchew w małą). Pietruszkę należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy warzywa do gotującego się grochu z wędzonką. Siekamy drobniutko czosnek i również dodajemy go do zupy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i majerankiem.
Ważne!
Zupa grochowa jest gotowa do spożycia kiedy groch się całkowicie rozgotuje. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać do niej przegotowanej wody aby ją rozrzedzić.
Smacznego !
Opublikowane:
16.01.2016
ekspansjasmaku.pl
16.01.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz
REKLAMA

Poprzedni
Prosty trik jak nie przypalić ciasta
Może Ci się spodobać

Kotlety z kaszy jaglanej i sos z pieczonej dyni
26/10/2016
bezglutenowe ciasto orzechowe z bezą i bakaliami
02/05/2016
komentarze 2
Pingback:
Pingback: