Menu

Grochówka z wędzonym boczkiem.

 

Grochówka jest jedną z moich ulubionych potraw. Uwielbiam kiedy po kuchni unosi się zapach wędzonego boczku. Gotowana na wolnym ogniu nabiera pełni smaku i groch rozgotowuje się bez przypalenia. Fajne jet też to że grochu łuskanego nie musimy wcześniej namaczać, tak jak jest to w przypadku fasoli (Jaśka ). To najlepsza grochówka jaką jadłam. Jest aksamitna i smaczna a do tego bardzo pożywna.

Jeżeli nie lubisz zupy grochowej to sprawdź przepis na : krem z jarzyn i grzankami

Grochówka przepis

składniki :

200 g wędzonego żeberka
ok. 200 g wędzonego boczku
5  ziemniaków  
250 g żółtego, łuskanego grochu
1 marchew
1 cebula
1/2 pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku 
2 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
5 -6 kulek czarnego pieprzu 
sól według uznania
2 litry wody 

Grochówka wykonanie

Kroimy boczek w plasterki lub kostkę i razem z żeberkami wkładamy do garnka dosypujemy groch i zalewamy wodą. Dodajemy pieprz w ziarenkach,ziele angielskie, liście laurowe oraz cebulę. Gotujemy na małym ogniu. W między czasie obieramy warzywa i ziemniaki oraz marchew kroimy w kostkę (marchew w małą). Pietruszkę należy zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy warzywa do gotującego się grochu z wędzonką. Siekamy drobniutko czosnek i również dodajemy go do zupy. Pod koniec gotowania doprawiamy do smaku solą i majerankiem.
Ważne! 
Zupa grochowa jest gotowa do spożycia kiedy groch się całkowicie rozgotuje. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać do niej przegotowanej wody aby ją rozrzedzić. 
 
Smacznego !

Opublikowane:
16.01.2016
ekspansjasmaku.pl

 
 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

2 thoughts on “Grochówka z wędzonym boczkiem.”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.