kark贸wka w piwie
griilownie,  na grilla

Grillowana Kark贸wka w piwie lekko ostra

Sezon grillowy trwa, Polacy grilluj膮, ja te偶 馃檪 U mnie na ruszcie znowu wyl膮dowa艂a kark贸wka. Tym razem zrobi艂am kark贸wk臋 w piwnej marynacie, kt贸ra wysz艂a na prawd臋 smaczna. Do marynaty doda艂am jedn膮 ostr膮 papryczk臋 chili oraz czosnek, dzi臋ki czemu smak kark贸wki mai艂 wyczuwaln膮 ostr膮 nut臋. Aby kark贸wka by艂a krucha warto mi臋so potrzyma膰 w marynacie nawet i 12 godzin. Do tak przygotowanej kark贸wki zawsze robi臋 jak膮艣 lekk膮 sa艂atk臋.聽

Grillowana kark贸wka w piwie

sk艂adniki:
1 kg kark贸wki
50 ml oleju
0,5 litra jasnego piwa
1 papryczka chili聽
1 z膮bek czosnku
8 ziaren ziela angielskiego
4 li艣cie laurowe
1 艂y偶eczka tymianku
s贸l i pieprz do smaku

Jak zrobi膰 kark贸wk臋 w piwie

Mi臋so p艂uczemy i osuszamy. Nast臋pnie kroimy w plasterki i delikatnie rozbijamy t艂uczkiem. Je偶eli kark贸wka jest przero艣ni臋ta t艂uszczem, mo偶na go poodkraja膰. Papryczk臋 chilli drobno kroimy, czosnek r贸wnie偶.
Przygotowujemy marynat臋: Mieszamy ze sob膮: piwo, olej, ziele angielskie, li艣cie laurowe, tymianek, s贸l, pieprz, pokrojon膮 papryczk臋 z czosnkiem.
Do marynaty wk艂adamy mi臋so i mieszamy, przykrywamy foli膮 i odstawiamy do lod贸wki na 12 godzin.
Kark贸wk臋 sma偶ymy na rozgrzanym grillu ok 7 minut z ka偶dej strony, smaruj膮c marynat膮.
Smacznego!

Opublikowane:
26.07.2016
ekspansjasmaku.pl

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 3

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *

Znajd藕 przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plik贸w cookie. Informujemy, 偶e istnieje mo偶liwo艣膰 wy艂膮czenia Cookies w swojej przegl膮darce. Prosimy o zapoznanie si臋 z polityk膮 prywatno艣ci RODO wi臋cej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close