Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

 

Uwielbiam gołąbki. Kapusta, mięso mielone i ryż w sosie pomidorowym to dla mnie połączenie idealne. Zawsze robię ich dużo, aby cieszyć się ich smakiem minimum przez dwa dni. Gołąbki to danie obiadowe, które syci na bardzo długo i daje mnóstwo energii, dlatego mocno je polecam w okresie jesienno zimowym. Jeżeli macie w domu faceta, który ma ciężką fizyczną pracę, powinnyście go karmić tego rodzaju obiadem, sycącym i troszkę tłustym. To danie nie należy do dań Fit, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzą:).

 

Gołąbki przepis

składniki:
1 kapusta średniej wielkości
0,5 kg ryżu
1 kg łopatki wieprzowej
1 duży koncentrat pomidorowy
1 jajko
1 duża cebula lub die małe
700 ml przegotowanej, chłodnej wody
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
 

Jak zrobić gołąbki?

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy ze środka głąb, wkładamy do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotowujemy farsz: łopatkę mielimy w maszynce do mielenia, ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę mieszamy ze sobą, wbijamy jajko, dosypujemy sól i pieprz i jeszcze raz mieszamy.
Ugotowaną kapustę wyjmujemy, studzimy. Delikatnie ściągamy liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liście kładziemy porcję farszu dużą łyżką, i zawijamy gołąbki, które przekładamy do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy sól i pieprz, sosem zalewamy gołąbki.
Nastawiamy piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika wkładamy gołąbki przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową. Pieczemy przez ok. półtorej godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
 

Opublikowane:
02.12.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. 09/02/2017

    […] ilością przypraw jest wyjątkowym daniem, które możemy podać na święta. Jest to pomysł na pyszny obiad. Polecam także przepis na krokiety z mięsem i kiszoną […]

  2. 12/07/2017

    […] z ryżu długoziarnistego, mięsa mielonego z łopatki, odrobiny boczku i smażonej cebulki. Gołąbki są sytym daniem obiadowym, spokojnie zaspokoją głód największego głodomorka ;). Od kilku lat […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.