gołąbki
dania główne

Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym

 

Uwielbiam gołąbki. Kapusta, mięso mielone i ryż w sosie pomidorowym to dla mnie połączenie idealne. Zawsze robię ich dużo, aby cieszyć się ich smakiem minimum przez dwa dni. Gołąbki to danie obiadowe, które syci na bardzo długo i daje mnóstwo energii, dlatego mocno je polecam w okresie jesienno zimowym. Jeżeli macie w domu faceta, który ma ciężką fizyczną pracę, powinnyście go karmić tego rodzaju obiadem, sycącym i troszkę tłustym. To danie nie należy do dań Fit, ale od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzą:).

 

Gołąbki przepis

składniki:
1 kapusta średniej wielkości
0,5 kg ryżu
1 kg łopatki wieprzowej
1 duży koncentrat pomidorowy
1 jajko
1 duża cebula lub die małe
700 ml przegotowanej, chłodnej wody
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
 

Jak zrobić gołąbki?

Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy ze środka głąb, wkładamy do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotowujemy farsz: łopatkę mielimy w maszynce do mielenia, ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę mieszamy ze sobą, wbijamy jajko, dosypujemy sól i pieprz i jeszcze raz mieszamy.
Ugotowaną kapustę wyjmujemy, studzimy. Delikatnie ściągamy liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liście kładziemy porcję farszu dużą łyżką, i zawijamy gołąbki, które przekładamy do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy sól i pieprz, sosem zalewamy gołąbki.
Nastawiamy piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika wkładamy gołąbki przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową. Pieczemy przez ok. półtorej godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
 

Opublikowane:
02.12.2016
ekspansja smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

komentarze 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close