
Gołąbki z ryżem i mięsem mielonym
Gołąbki przepis
składniki:
1 kapusta średniej wielkości
0,5 kg ryżu
1 kg łopatki wieprzowej
1 duży koncentrat pomidorowy
1 jajko
1 duża cebula lub die małe
700 ml przegotowanej, chłodnej wody
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Jak zrobić gołąbki?
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wykrawamy ze środka głąb, wkładamy do garnka z gotującą się wodą, uprzednio posoloną jedną łyżką soli. Podczas gotowania kapusty należy ją przekręcić minimum raz, a najlepiej dwa razy. Czas gotowania powinien trwać ok 20-30 minut w zależności od wielkości główki kapusty. W między czasie przygotowujemy farsz: łopatkę mielimy w maszynce do mielenia, ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 8 minut, odcedzamy. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Mięso, ryż, cebulę mieszamy ze sobą, wbijamy jajko, dosypujemy sól i pieprz i jeszcze raz mieszamy.
Ugotowaną kapustę wyjmujemy, studzimy. Delikatnie ściągamy liście. Jeżeli w środku kapusta jest dalej twarda, liście się kruszą podczas ściągania, można ją jeszcze raz wrzucić do podgotowania. Na każdego liście kładziemy porcję farszu dużą łyżką, i zawijamy gołąbki, które przekładamy do naczynia żaroodpornego. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą, dodajemy sól i pieprz, sosem zalewamy gołąbki.
Nastawiamy piekarnik do temperatury 210 st.C. Do zagrzanego piekarnika wkładamy gołąbki przykryte szklaną pokrywką, lub folią aluminiową. Pieczemy przez ok. półtorej godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego!
02.12.2016
ekspansja smaku
Zapisz

Zioła szwedzkie przepis na nalewkę
Może Ci się spodobać

Naleśniki przepis
15/02/2016
Pyszna pizza z kurczakiem i szpinakiem sprawdzony przepis
23/05/2016
komentarze 2
Pingback:
Pingback: