Galaretka malinowa z agar – agar

Galaretka malinowa z agar - agar

Galaretka malinowa z agar – agar to idealna alternatywa dla galaretki z żelatyny. Agar jest roślinny, powstaje z czerwonych alg. Należy do grupy produktów super-food. Agar jest dietetyczny, wspomaga trawienie i jest pochodzenia naturalnego. To świetna alternatywa dla żelatyny, która nie do końca jest zdrowa. Agar tężeje już w 32-35 st.C dlatego galaretek nie trzeba chować do lodówki. Również dzięki tej właściwości galaretkę szybko przygotujemy nawet w upalne dni. Co ciekawe galaretka na bazie agaru zsiądzie się nawet kiedy dodacie kiwi i ananasa. Agar kupicie w sklepie zdrowystragan.pl. Galaretkę malinową przygotowałam z agaru, soku malinowego, ksylitolu brzozowego i wody. Zamiast soku malinowego możecie użyć innego np. pomarańczowego lub jabłkowego. Kilka prostych składników, a smak galaretki naprawdę super :). Taką galaretkę możecie też wykorzystać do babeczek lub sernika na zimno.

Galaretka malinowa z agar – agar

składniki:
1 łyżeczka agar- agar
150 ml soku malinowego
350 ml wody
1 łyżeczka ksylitolu brzozowego lub cukru

Galaretka malinowa z agar – agar sposób przygotowania

Agar rozpuszczamy w dwóch łyżkach wod. Sok z malin zagotowujemy i dodajemy cukier i agar. Gotujemy przez 10 minut. Płynną galaretkę przelewamy do salaterek, odstawiamy do wystygnięcia. Galaretkę możemy podać z bitą śmietaną i owocami.
Smacznego!

Opublikowane:

ekspansjasmaku.pl

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

3 komentarze

  1. Qever napisał(a):

    Super to wygląda, a pewnie jeszcze lepiej smakuje! 🙂

  2. Ala Ala napisał(a):

    agar to świetna sprawa. świetnie się sprawdza jako składnik galaretek. A ten przepis jest ekstra.

  3. Agar napisał(a):

    Wypróbowałam ten przepis na własnej rodzinie. Wszyscy są zadowoleni. Polecam agar

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.