
Apetyczna domowa fasolka po bretońsku
Fasolka po bretońsku, pyszna, sycąca zupa. Główne składniki to fasola np: piękny jaś i kiełbaska. Smak fasolki jest intensywny i wyrazisty. Gotuje się ją szybko pod warunkiem, że zamoczymy fasolę dzień wcześniej (wieczorem). Fasolka jest tą zupą, którą można naprawdę porządnie się najeść. Warzywa strączkowe mają to do siebie, że długo wypełniają nasz brzuszek, dlatego przez kilka godzin nie będziemy głodni.
Jeżeli nie masz czasu na zabawę w namaczanie fasoli sprawdź przepis na grochówkę na wędzące.
Fasolka po bretońsku
składniki:
0,5 kg fasoli piękny jaś
laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej
1 cebula
1 marchew
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
6 -7 ziarenek pieprzu
3/4 płaskiej łyżki soli
Fasolka po bretońsku sposób przygotowania
Wieczorem fasolkę opłukać , wsypać do garnka i zalać wodą. Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić dodać koncentrat i wszystkie przyprawy. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju.
Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki. Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie czyli około 1,5 godziny.
Aby zagęścić fasolkę należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki.
Smacznego!
07.02.2016
ekspansjasmaku.pl
Zapisz

surówka z kapusty kiszonej

Jak gotować brokuły?
Może Ci się spodobać

Zupa krem z jarzyn i grzankami
18/01/2016
Zupa z dyni z kokosem
29/10/2018
komentarze 2
Niebieski Kubek Z Kawą
Uwielbiam fasolkę po bretońsku 🙂
Ania z ekspansja smaku
Ja też bardzo lubię fasolkę jest smaczna i sycąca 🙂