Menu

Apetyczna domowa fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku, pyszna, sycąca zupa. Główne składniki to fasola np: piękny jaś i kiełbaska. Smak fasolki jest intensywny i wyrazisty. Gotuje się ją szybko pod warunkiem, że zamoczymy fasolę dzień wcześniej (wieczorem). Fasolka jest tą zupą, którą można naprawdę porządnie się najeść. Warzywa strączkowe mają to do siebie, że długo wypełniają nasz brzuszek, dlatego przez kilka godzin nie będziemy głodni.
Jeżeli nie masz czasu na zabawę w namaczanie fasoli sprawdź przepis na grochówkę na wędzące.

Fasolka po bretońsku

składniki:
0,5 kg fasoli piękny jaś
laska kiełbasy wiejskiej lub swojskiej
1 cebula
1 marchew
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 liście laurowe
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
6 -7 ziarenek pieprzu
3/4 płaskiej łyżki soli

Fasolka po bretońsku sposób przygotowania

Wieczorem fasolkę opłukać , wsypać do garnka i zalać wodą. Następnego dnia nastawić fasolkę na gazie i uzupełnić wodą. Posolić dodać koncentrat i  wszystkie przyprawy. Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę a następnie razem podsmażyć na oleju. 
Marchewki obrać i pokroić w kostkę. Dodać razem z kiełbasą i cebulą do gotującej się fasolki. Fasolka po bretońsku powinna gotować się dopóki groch nie zmięknie czyli  około 1,5 godziny.
Aby zagęścić fasolkę należy łyżkę mąki wymieszać z 1/3 szklanki zimnej wody i wlać do gotującej się fasolki.
Smacznego!

Opublikowane:
07.02.2016
ekspansjasmaku.pl

 

 

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , ,

2 thoughts on “Apetyczna domowa fasolka po bretońsku”

  1. Uwielbiam fasolkę po bretońsku 🙂

  2. Ja też bardzo lubię fasolkę jest smaczna i sycąca 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.