Dorsz z makaronem
dania główne,  ryby i owoce morza,  wegetarińskie

Dorsz z makaronem i suszonymi pomidorami

Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Często go przyrządzam – najczęściej smażę, i podaje z dodatkiem frytek i jakimiś pysznymi, zdrowymi sałatkami. Tym razem dorsza przygotowałam w nieco inny sposób. Upiekłam go razem z suszonymi pomidorami, oliwa z oliwek i zmiażdżonymi główkami czosnku w piekarniku. Zrobiłam sos pomidorowy z aromatycznymi ziołami. 

Czytasz Artykuł Sponsorowany z lokowaniem produktu dzięki któremu mam pieniądze na opłaty związane z utrzymaniem stronki. Dziękuję 🙂

Upieczoną rybę podałam z pysznym makaronem, w kształcie wstążek marki DOM-MAK. Bardzo lubię ten makaron. Jest pyszny, 4 jajeczny, idealnie komponuje się z pieczoną rybą. Ale polecam też inne makarony producenta DOM-MAK, szczególnie makaron nitki oraz makaron z jaj przepiórczych, który polecany jest dla osób mających problem z cholesterolem. DOM-MAK to producent makaronów, który dba o jakość swoich produktów, dzięki czemu zdobywa coraz większą ilość zadowolonych klientów. Makaron po ugotowaniu jest jędrny i czuje się dosłownie,że są w nim jajka, a nie sama mąka z solą, jak to bywa wśród dużych producentów. Szczerze polecam te makarony. Musicie spróbować. Zapraszam was również na stronę producenta DOM-MAK : www.dommak.pl oraz na konto Facebook : https://facebook.com/makarondommak
Dane producenta : Jerzy Dąbrowski,  Ul. Twardzika 4, 22-100 Chełm, Tel: + 48 502-645-021

dorsz z pomidorami

Przepis na dorsz z suszonymi pomidorami

Składniki:
1 filet z dorsza
1 opakowanie makaronu DOM-MAK wstążki
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
1 koncentrat pomidorowy
100 ml przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonych liści z kolendry
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki cukru
sól i pieprz

Jak zrobić dorsza z makaronem

Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na 5 kawałków, solimy, pieprzymy, posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,  pomidory wyjmujemy ze słoiczka i kroimy na małe kawałki, mieszamy z czosnkiem i przekładamy na rybę. Dorsza podlewamy oliwą z pomidorów. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowaną wodą, dodajemy bazylię, oregano, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy sos. Naczynie z rybą przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Cedzimy i przekładamy na talerz. Makaron polewamy sosem pomidorowym, układamy kawałki i ryby oraz kawałki suszonych pomidorów.
Smacznego!

Opublikowane:
15.10.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
REKLAMA

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Znajdź przepis

strona ekspansjasmaku.pl korzysta z plików cookie. Informujemy, że istnieje możliwość wyłączenia Cookies w swojej przeglądarce. Prosimy o zapoznanie się z polityką prywatności RODO więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close