Dorsz z makaronem i suszonymi pomidorami

Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Często go przyrządzam – najczęściej smażę, i podaje z dodatkiem frytek i jakimiś pysznymi, zdrowymi sałatkami. Tym razem dorsza przygotowałam w nieco inny sposób. Upiekłam go razem z suszonymi pomidorami, oliwa z oliwek i zmiażdżonymi główkami czosnku w piekarniku. Zrobiłam sos pomidorowy z aromatycznymi ziołami. 
Upieczoną rybę podałam z pysznym makaronem, w kształcie wstążek marki DOM-MAK. Bardzo lubię ten makaron. Jest pyszny, 4 jajeczny, idealnie komponuje się z pieczoną rybą. Ale polecam też inne makarony producenta DOM-MAK, szczególnie makaron nitki oraz makaron z jaj przepiórczych, który polecany jest dla osób mających problem z cholesterolem. DOM-MAK to producent makaronów, który dba o jakość swoich produktów, dzięki czemu zdobywa coraz większą ilość zadowolonych klientów. Makaron po ugotowaniu jest jędrny i czuje się dosłownie,że są w nim jajka, a nie sama mąka z solą, jak to bywa wśród dużych producentów. Szczerze polecam te makarony. Musicie spróbować. Zapraszam was również na stronę producenta DOM-MAK : www.dommak.pl oraz na konto Facebook : https://facebook.com/makarondommak
Dane producenta : Jerzy Dąbrowski,  Ul. Twardzika 4, 22-100 Chełm, Tel: + 48 502-645-021

dorsz z pomidorami

Przepis na dorsz z suszonymi pomidorami

Składniki:
1 filet z dorsza
1 opakowanie makaronu DOM-MAK wstążki
1 słoiczek suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
1 koncentrat pomidorowy
100 ml przegotowanej wody
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki suszonych liści z kolendry
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
1/4 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki cukru
sól i pieprz

Jak zrobić dorsza z makaronem

Rybę płuczemy, osuszamy i kroimy na 5 kawałków, solimy, pieprzymy, posypujemy kolendrą i skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę,  pomidory wyjmujemy ze słoiczka i kroimy na małe kawałki, mieszamy z czosnkiem i przekładamy na rybę. Dorsza podlewamy oliwą z pomidorów. Koncentrat pomidorowy mieszamy z przegotowaną wodą, dodajemy bazylię, oregano, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Zagotowujemy sos. Naczynie z rybą przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st.C. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Cedzimy i przekładamy na talerz. Makaron polewamy sosem pomidorowym, układamy kawałki i ryby oraz kawałki suszonych pomidorów.
Smacznego!

Opublikowane:
15.10.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. Papierowa Kobietka napisał(a):

    Świetny przepis! Kolejny do wypróbowania

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.