Menu

Domowe kluski śląskie bardzo smaczne

Kluski śląskie wbrew pozorom są szybkim daniem. Pierwsze zrobienie klusków w domu
odkładałam kilka dni ponieważ wydawało mi się, że są pracochłonne. Szczególnie pracochłonne wydawało mi się  robienie kulek z dołeczkiem. Jednak myliłam się.
Kluchy wcale nie wymagają od nas tak wielkiego zaangażowania. A najważniejsze jest to, że świetnie smakują zarówno podane ze skwarkami jak i sosem . Ostatnio posmakowały mi kluski z sosem pieczarkowym. To dobre połączenie smaków. Polecam wszystkim ten pyszny obiad, który posmakuje nawet najmłodszym. 
Polecam również przepis na pierogi leniwe.

Jak zrobić kluski śląskie

składniki:
8-9 ziemniaków
25 dkg mąki ziemniaczanej
sól do smaku

Kluski śląskie wykonanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przepuszczamy przez maszynkę na drobnych oczkach lub porządnie ubijamy tłuczkiem do ziemniaków, tak aby nie było grudek. Ziemniaki dzielimy na 4 części . Wyjmujemy 1 część i dodajemy tyle samo mąki ile zajmowała miejsca w garnku. Dodajemy wyjęte ziemniaki i wszystko ugniatamy.
 Zagotowujemy w garnku wodę z 1 płaską łyżką soli. Z masy ziemniaczanej formujemy małe kulki z dołeczkiem. Gotujemy w wrzącej wodzie ok 2 minuty. 
Smacznego!

Opublikowane:
20.02.2016
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email
Tagi: , , , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.