
sos barbecue do mięs z grilla
Sos barbecue jest niezastąpionym dodatkiem do mięs z grilla. Świetnie się komponuje zarówno z wieprzowiną, drobiem, jak i wołowiną. Podczas grillowania nie powinno go zabraknąć. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, zachęcam gorąco. Sos przygotowany samodzielnie smakuje o wiele lepiej niż kupny. Ja podczas grillowania zawsze staram się go przygotować. Sos barbecue to połączenie kilku smaków: słodkiego, kwaśnego i pikantnego. Dla mnie to połączenie idealne.
Jestem mięsożercą i przyznaję się do tego, ale lubię także warzywa z grilla. Najbardziej smakuje mi cukinia, ale nie pogardzę także papryką czy kukurydzą. W zasadzie potrawy z grilla uwielbiają także moi chłopcy, stąd też ochotę na grillowanie zawsze realizujemy, nawet w niepogodę – mam to szczęście, że część tarasu jest zadaszona :).
Sos barbecue do mięs z grilla
składniki:
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżek octu balsamicznego
4 łyżki keczupu
4 łyżki musztardy
4 łyżeczki miodu
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 szczypta chili
1 szczypta soli
oliwa z oliwek
Sos barbecue sposób przygotowania
Na samym początku obieramy cebulę i czosnek, drobniutko siekamy nożem z użyciem sporej szczypty soli. Posiekane warzywa szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy miód, ketchup, musztardę i ocet. Chwilę gotujemy, ciągle mieszając, następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 2-3 minutki. Odstawiamy do przestudzenia. Gotowy sos podajemy z mięsami np. kurczakiem, karkówką, stekiem itp.
Smacznego!
Strony: 1 2

babka z kaszy jaglanej
Może Ci się spodobać

Pasta z makreli i jajek do kanapek
19/02/2016
Kandyzowana skórka z pomarańczy
10/02/2016
Jeden komentarz
zoi
Uwielbiam wszelakiej maści sosy, dodają potrawą charakteru.