Przepis na sok z czarnego bzu na przeziębienie

 

Czarny be zwany również dzikim bzem pomaga zwalczyć infekcje. Dzieje się tak ponieważ zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C. Sok z czarnego bu jest bardzo pyszny. Świetnie smakuje podany z wodą przegotowaną lub jako dodatek do herbaty. Sok z czarnego bzu jest niezastąpiony w walce z wszelkiego rodzaju wirusami. Polecam wszystkim wielbicielom medycyny naturalnej ;),Sprawdź również przepis na domowy napój pomarańczowy.

Sok z czarnego bzu:

składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
0,7 kg cukru
1/3 szklanka wody
1/2 cytryny
ponadto : garnuszek, sito z drobnymi okami, miska, łyżka

 Jak zrobić sok z czarnego bzu 

Całe koszyczki owoców zrywamy lub obcinamy, myjemy, oddzielamy owoce od gałązek i pamiętamy że zużywamy tylko te dojrzałe, wsypujemy do garnuszka i zalewamy wodą i zasypujemy cukrem. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok 10-15 minut, aż owoce się pomarszczą i puszczą sok. Następnie przecedzamy przez sito do miski i mieszamy z cytryną. Gotowy sok przelewamy do buteleczek lub małych słoiczków i pasteryzujemy 15-20 minut. Pasteryzowany sok przechowujemy w chłodnym miejscu. Podczas spożywania otwarte butelki z sokiem najlepiej przechowywać w lodówce, ponieważ sok może nam skisnąć i nie będzie nadawał się do spożycia. 
Gotowy, pyszny sok pijemy z wodą lub dolewamy do herbaty.
Smacznego !

Opublikowane:
08.10.2015
ekspansjasmaku.pl

 

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

2 komentarze

  1. Agata Andrys napisał(a):

    Ciekawe rzeczy tu piszesz koleżanko 😉 Nie wiedziałam, że sok z czarnego bzu robi się z owoców. Moja teściowa robi tzw. sok z hyczki, czyli z kwiatów czarnego bzu. Nie wiem jakie ma właściwości lecznicze, ale za to wspaniale smakuje i gasi pragnienie w upalne dni, gdy połączymy syrop z zimną wodą. POLECAM 😉

  2. Właściwości soków różnią się od siebie zarówno smakowo jak i działaniem leczniczym. Ale jeden i drugi jest rewelacyjny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.