Dobra karkówka z grilla przepis na smaczną karkówkę

Karkówka z grilla to danie którym rozpoczynam sezon grillowy. Krucha, pachnąca i
smaczna karkówka jest najlepsza. Leżakująca minimum 24 godziny w  aromatycznej marynacie ,
szlachetnieje . Grillowana na świeżym powietrzu smakuje najlepiej. Tak przyrządzoną karkówkę
podaję najczęściej z sosem czosnkowym  lub słodko ostrym. Do tego jakaś
lekka sałatka np : grecka , bagietka i lampka czerwonego wina. To dla mnie połączenie idealne. Oczywiście dobór dodatków to indywidualna sprawa 😉

Przepis na kruchą karkówkę z grilla

Przygotowanie karkówki :

70 dkg ładnej karkówki
1 łyżeczka soli

składniki na marynatę :

1 łyżka miodu
1 łyżka ostrej musztardy np. rosyjska
1/2 szklanka oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/5 łyżeczki ostrej papryki ew. chilli
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu
2 łyżki octu balsamicznego 
 

Jak przyrządzić dobrą karkówkę

Mięso płuczemy , osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na plastry grubości ok 1 cm.
Jeżeli karkówka jest tłusta możemy odkroić -ile się da- kawałki tłuszczu . Plastry karkówki lekko rozbijamy tłuczkiem do mięs, nacieramy solą i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub szklanej/ceramicznej miski. Składniki na marynatę mieszamy w kubeczku , polewamy karkówkę i mieszamy tak aby każdy plaster był pokryty marynatą. Naczynie/miskę przykrywamy np folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Podczas marynowania możemy 2-3 razy przemieszać mięso. 
Pieczemy na średnio rozgrzanym grillu ok 5-7 minut z każdej strony.
Smacznego!

Opublikowane:
11.05.2016
ekspansja-smaku

 
Zapisz

Print Friendly, PDF & Email

You may also like...

1 Response

  1. Marysia napisał(a):

    Karkówka to obowiązkowa pozycja na każdym grillu. Przepis świetny, ja osobiście dodaje troszeczkę więcej chilli ale każdy lubi coś innego. Warto zwrócić uwagę aby samo mięso było najwyższej jakości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.