rurki z kremem

Rurki z kremem budyniowym

30/11/2015 3 Przez Ania z ekspansja smaku

Rurki z kremem kto ich nie lubi? Myślę, że nie trzeba być wielkim łasuchem, aby skusić się na rurki z kremem budyniowym. Takie ciastka przygotowane we własnej kuchni smakują najlepiej. Muszę szczerze napisać, że czas oczekiwania jest długi, szczególnie dla miłośnika rurek. Ale czas oczekiwania jest sowicie nagrodzony :).
Przepis jest bardzo prosty i mega skuteczny w pobudzaniu kubków smakowych niejednego łasucha ..

 

Rurki z kremem

składniki:
1 ciasto francuskie
2 szklanki mleka
6 żółtek
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe
1 kostka miękkiego masła
4 łyżki mąki ziemniaczanej

Rurki z kremem sposób przygotowania kremu

W miseczce ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy mleko wymieszane wcześniej z mąką ziemniaczaną. Całość przelewamy do garnuszka i na wolnym ogniu gotujemy ciągle ucierając aż masa zgęstnieje.
Studzimy budyń .W osobnej misce ucieramy miękkie masło dodając stopniowo budyń .

Rurki z kremem pieczenie ciasta

Ciasto wyjmujemy z lodówki, kroimy w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Rurki smarujemy masłem lub
olejem ( jak wygodniej), oprószamy mąką, nawijamy paski, zaczynając od części węższej do szerszej. Rurki obtaczamy w cukrze, układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy około 10 – 15 minut w temperaturze 200ºC. Rurki powinny być jasnozłote. Studzimy , nabijamy kremem  za pomocą szprycy.
Smacznego!

Opublikowane:
30.11.2015
ekspansjasmaku.pl

Zapisz

Print Friendly, PDF & Email